Tatra dodá vylepšené houfnice. Za 1,5 miliardy

houfnice Dana - vojenské cvičení (2)

houfnice Dana - vojenské cvičení (2) Zdroj: ČTK

houfnice Dana - vojenské cvičení
Jak cvičí česká dělostřelecká brigáda: Ukázka z AČR Jince
houfnice Dana zaujímá palebnou pozici
náboje do houfnice Dana 152 mm
kontrola zásobníku houfnice Dana
9
Fotogalerie

Zakázka bude o něco dražší, než ministerstvo obrany na podzim předpokládalo. Kopřivnická automobilka se o ni chce podělit s dalšími českými zbrojovkami.

Po miliardových zakázkách na nákladní automobily nebo obrněné transportéry Pandur získá Tatra Trucks podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery další armádní kontrakt. Nákupčí začnou jednat s firmou o modernizaci 33 kusů samohybných houfnic Dana za více než 1,5 miliardy korun, jiného dodavatele neosloví. Rozhodlo o tom kolegium ministra obrany na základě marketingového průzkumu mezi českými zbrojovkami.

Úřad Martina Stropnického (ANO) využije výjimku ze zákona, podle níž nemusí vypsat otevřené výběrové řízení. Mimo jiné proto, že houfnice jsou umístěny na tatrováckých podvozcích, což je platforma, která ve vojsku drtivě převažuje. Základní podmínky obchodu už obě strany konzultovaly.

Ještě na podzim ministerstvo předpokládalo, že renovace houfnic vyjde na 1,1 miliardy. Současná kalkulace je vyšší i kvůli DPH a není konečná. „Je potřeba připočítat nákup systémů řízení palby, který bude řešen samostatnou zakázkou. A dále pořízení GPS přijímačů a radiostanic od americké vlády,“ uvedl úředník, který je s podrobnostmi zakázky obeznámen. Jen přijímače a radiostanice by měly stát přes 50 milionů.

Ministerstvo počítá s dodávkami v letech 2018 až 2020. I když připouští, že harmonogram je napjatý, spoléhá na to, že kopřivnická automobilka už vylepšené houfnice Dana pod názvem M1M představila.

„Na tomto projektu by se z našeho pohledu měly podílet i podniky mimo Tatra Trucks a Czechoslovak Group, jedním z důvodů je vytíženost našich kapacit exportními zakázkami. Je to možnost pro spolupráci více partnerů v rámci českého obranného průmyslu tak, aby byl pro armádu dosažen co nejlepší poměr mezi cenou a výkonem,“ uvedl mluvčí Strnadova zbrojařského impéria Andrej Čírtek.

Kromě Tatry by se do projektu mohla zapojit STV Group Martina Drdy, která repasovala totožný typ houfnic pro Poláky. Profitovat by mohla také státem vlastněná munička Explosia, která se slovenskou firmou ZVS Holding vyrábí moduly na prodloužení doletu nábojů.

Kromě modernizace houfnic ráže 152 milimetrů počítá ministerstvo s investicí do 17 nových děl ráže NATO 155 milimetrů. Podle předběžných odhadů by měla stát 2,5 miliardy, další dvě miliardy spolkne munice. Zatímco vylepšené Dany střílejí na vzdálenost pětadvacet kilometrů, děla s ráží větší o tři milimetry čtyři desítky kilometrů. Moderní artilerii má mít česká armáda do roku 2022. Prioritně bude houfnicemi vyzbrojen 13. dělostřelecký pluk a později mechanizované brigády.

Podívejte se na video, jak cvičí dělostřelecká brigáda:

Video placeholde
Jak cvičí česká dělostřelecká brigáda: Ukázka z AČR Jince • Youtube / tvarmycz