Trump nebude mít radost. Výdaje Česka na obranu klesly pod procento HDP

Česká armáda disponuje i samohybnými houfnicemi Dana. Nyní je bude za 1,5 miliardy modernizovat

Česká armáda disponuje i samohybnými houfnicemi Dana. Nyní je bude za 1,5 miliardy modernizovat Zdroj: ČTK

Česká armáda disponuje i samohybnými houfnicemi Dana. Nyní je bude za 1,5 miliardy modernizovat
Česká armáda disponuje i samohybnými houfnicemi Dana. Nyní je bude za 1,5 miliardy modernizovat
Česká armáda disponuje i samohybnými houfnicemi Dana. Nyní je bude za 1,5 miliardy modernizovat
Ministr obrany Stropnický.
Ministr obrany Stropnický navštívil české vojáky pomáhající v Iráku pilotům bitevníků L-159
6
Fotogalerie

Ministerstvo obrany loni nevyčerpalo téměř čtyři miliardy korun, vyplývá ze závěrečného účtu státního rozpočtu. Výdaje na obranu tak klesly pod procento HDP a byly nižší než v roce 2015.

Upozornil na to předseda Sněmovny Jan Hamáček, který se v sociální demokracii věnuje armádě. Za špatné čerpání peněz kritizuje vedení ministerstva obrany v čele s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Úřad se brání, že většina nevyčerpaných peněz je určena na úhradu už uzavřených smluv. Stropnický spojuje Hamáčkovu kritiku s blížícími se volbami.

Výsledek rozpočtu Hamáček označil za alarmující. „Ministerstvo obrany v loňském roce nebylo schopno vyčerpat téměř čtyři miliardy korun, a došlo tedy k poklesu reálných výdajů na obranu České republiky v porovnání s rokem 2015,“ řekl Hamáček.

Na obranu tak Česko dávalo 0,97 procenta HDP, v rámci NATO se přitom zavázalo poskytovat na obranné výdaje dvě procenta svého HDP. Na to tlačí i administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Současná vládní koalice slíbila, že do roku 2020 na výdaje půjde 1,4 procenta HDP. Hamáček označil neschopnost vyčerpat rostoucí rozpočet za systémový problém.

Na loňský rok Sněmovna schválila rozpočet pro ministerstvo obrany 47,8 miliardy korun. Po započtení všech prostředků, včetně mimorozpočtových zdrojů nebo nespotřebovaných výdajů z předešlého roku, měl loni úřad k dispozici 49,7 miliardy korun.

Ministerstvo obrany už v lednu uvedlo, že nevyčerpáno bylo asi 4,05 miliardy. Většinu peněz podle něj úřad použije letos. „Rozpočet nelze ohraničit 1. lednem a 31. prosincem, protože se řada projektů přelévá i do roku následujícího,“ sdělil mluvčí úřadu Petr Medek. „K částce 45,67 miliardy korun je tedy potřeba přičíst ještě 3,9 miliardy, které resort využije k uhrazení již uzavřených smluv, jejichž plnění se přesunulo do letošního roku,“ dodal.

Peníze jsou podle něj určeny například na dokončení modernizace a oprav letecké a pozemní techniky, na nákup přístrojů nočního vidění, nákladních automobilů nebo munice. „Je to standardní a legitimní postup, který je běžný i u ostatních resortů,“ dodal. Do letošního roku podle něj nemohlo být převedeno 176 milionů korun z nevyplacených sociálních dávek, které souvisí hlavně s nižším počtem vojáků odcházejících z armády.

Stropnický na Twitteru napsal, že Hamáček opět ohýbá realitu. „Třeba srovnatelné ministerstvo vnitra z loňského rozpočtu nevyčerpalo tři miliardy. Předpokládám, že aspoň část peněz také proplatí letos,“ napsal. V čele ministerstva vnitra je místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Hamáček vedení ministerstva kritizoval, že problémy s čerpáním peněz má po celou dobu současného volebního období. Připomněl, že by armáda podle dřívějších odhadů potřebovala investovat do svého zastaralého vybavení asi 100 miliard korun. Tento deficit se podle něj nezmenšuje. Stropnický se podle Hamáčka chová dle hesla „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Poznamenal, že vstoupí do dějin jako nejdéle sloužící ministr obrany, který ale zároveň za své působení nedotáhl do konce ani jeden klíčový tendr. Hamáček také připomněl, že v čele sekce vyzbrojování, která je zodpovědná za nákupy techniky a vybavení, se za vlády Stropnického na ministerstvu vystřídali čtyři náměstci.