Tatra: Uvalit na Adamse vazbu je protizákonné

Tatra

Tatra Zdroj: tatra.cz

Kopřivnická Tatra ostře protestuje proti návrhu policie umístit šéfa automobilky Ronalda Adamse do vazby. Soud má o návrhu rozhodnout dnes.

Společnost Tatra pokládá nejnovější postup policie za mimořádně podezřelý - ze všech dosavadních kroků jihomoravských policejních orgánů je zřejmé, že skutečným záměrem může být znevěrohodnění předsedy představenstva firmy a jejího generálního ředitele Ronalda Adamse jako svědka, jeho zastrašení a s ním zastrašení každého dalšího, kdo by se chtěl odvážit otevřeně svědčit o korupci v nejvyšších patrech českého státu, komentoval nečekaný obrat v úplatkářské kauze člen představenstva firmy Duncan Sellars.

Sellars v tiskovém prohlášení cituje z vyšetřovacího spisu. Podle něj se měl Adams údajného podplácení dopustit tím, že „v přesně nezjištěné době“ na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně měl nabídnout tehdejšímu 1. náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi „peněžní prostředky v nezjištěné výši“ z „blíže neupřesněného fondu“ a v neupřesněné měně za to, že ministerstvo „v budoucnu zadá společnosti Tatra další zakázky“.

„Z výpovědí stíhaných Bartáka a majitele MPI Group Michala Smrže přitom vyplývá, že k údajné nabídce mělo dojít v průběhu setkání, které se ve skutečnosti vůbec neodehrálo,“ konstatoval Sellars. Ten rovněž nechápe, proč jsou Barták se Smržem vyšetřování na svobodě, zatímco Adams má jít do vazby.