Topolánkova pravá ruka směřuje do vězení: připomeňte si životní cestu Marka Dalíka

Po vystudování politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze se Marek Dalík stal v roce 1999 poradcem Mirka Topolánka, tehdejšího předsedy senátního klubu ODS a později předsedy ODS a premiéra vlády.

Po vystudování politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze se Marek Dalík stal v roce 1999 poradcem Mirka Topolánka, tehdejšího předsedy senátního klubu ODS a později předsedy ODS a premiéra vlády. Zdroj: David Neff / MAFRA / profimedia.cz

Mediálně na sebe poprvé upozornil  kauzou v roce 2004, kdy údajně s lobbistou Janem Večerkem nabídli exposlanci  US-DEU Zdeňkovi Kořistkovi desetimilionový úplatek a post  velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Policie obvinila Dalíka a Večerka z podplácení, obvinění se ale neprokázalo, případ byl odložen.
Pro média se Dalík stal symbolem údajných vazeb vedení ODS na podnikatele a lobbisty, jejichž záměry často vzbuzovaly pochybnosti. „Dalík byl spojkou do byznysu i k regionálním bossům, s nimiž dohadoval, jak si obchody rozdělí a jak se kdo má chovat ve stranických záležitostech,“ napsal v květnu 2012 týdeník Euro.
Na přelomu let 2006 a 2007 se Dalík údajně podílel na vyjednávání podpory koaliční Topolánkově vládě, kterou nakonec podpořili dva sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka (oba ČSSD).
V roce 2009 se Dalík pokoušel jménem premiéra Mirka Topolánka přesvědčit redaktora České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování  kvůli podezření ze zneužití dotací poslancem Petrem Wolfem, který vystoupil v roce 2008 z ČSSD a začal podporovat Topolánkovu vládu.
Ke konci roku 2007 rozhodla vláda Mirka Topolánka, že vypoví smlouvu o dodávce obrněných transportérů Pandur pro českou armádu uzavřenou za vlády Jiřího Paroubka (ČSSD) s rakouskou firmou  Steyr, ale v březnu 2009 schvaluje Topolánkova vláda koupi  107 Pandur za 14,4 miliardy korun od stejné firmy.
12
Fotogalerie

Jeden z někdejších nejvlivnějších mužů České republiky Marek Dalík by měl během nadcházejících dvou týdnů nastoupit do vězení. Projděte si v galerii ty nejzajímavější okamžiky jeho veřejného života.