ÚOHS: Ministerstvo vnitra nesmí zrušit tendr na neprůstřelné vesty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv Euro

Ministerstvo vnitra musí pokračovat v zakázce na dodávku ochranných balistických vest pro policisty. Rozhodl o tom znovu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jeho verdikt je nyní už pravomocný. Rafaj nyní potvrdil rozhodnutí svých podřízených z července loňského roku.

Ministerstvo vnitra v tendru musí pokračovat i přesto, že jej v květnu loňského roku zrušilo. „Zadavatel v oznámení o zrušení zadávacího řízení neuvedl jednoznačně a dostatečně konkrétně důvod, na základě kterého rozhodl o zrušení zadávacího řízení,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Postup ministerstva byl podle něj netransparentní. V rozhodnutí uvedl, že důvod zrušení zakázky musí být dostatečně podrobně rozveden, aby firmy, které se do tendru přihlásily, mohly jednoznačně pochopit „úvahy, které zadavatele ke zrušení zadávacího řízení vedly“.

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu od společnosti Česká zbrojovka, která byla z tendru vyřazena. Firma protestovala proti svému vyloučení ze zadávacího řízení, výběru vítěze a nakonec i proti zrušení tendru.