V OKD se bude stávkovat. Nejprve hodiny, pak den a tři dny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Zaměstnanci těžební firmy OKD budou v úterý 19. listopadu kvůli neshodám na kolektivní smlouvě čtyři hodiny stávkovat. Následovat bude 29. listopadu celodenní a od 4. do 6. prosince třídenní stávka. Zvrátit to může jedině vstřícný návrh zaměstnavatele.

Zaměstnanci těžební společnosti OKD v uplynulých dnech hlasovali, zda jsou kvůli nové kolektivní smlouvě ochotni stávkovat a možnost stávky schválil. Od 15. října již v OKD platí stávková pohotovost. Odboráři dostali svolení, aby vyhlásili stávku a dnes rozhodli, že se stávkovat opravdu bude. K vyjednávání již není podle vedení společnosti OKD příliš prostoru. OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

Odboráři uvedli, že stávky se zúčastní 7290 zaměstnanců, kteří s ní souhlasili. „Jak to bude konkrétně probíhat, to si vyřeší jednotlivá pracoviště na každém závodě. Ze zákona nemůžou stávkovat například záchranáři a lidé, kteří musejí zajišťovat bezpečnost dolů,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Dohoda do konce roku

Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě trvá již od loňského srpna. Měla by platit pro léta 2014 až 2018, současná má platnost do konce letošního roku. S tím souvisí i termíny ohlášených stávek. „Děláme to tak, abychom novou smlouvu do konce roku stihli,“ řekl Pytlík.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě zkomplikovala úsporná opatření, která letos začala firma dělat kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu. Zkrachovala i vyjednávání před zprostředkovatelem, jelikož vedení firmy jeho návrh odmítlo. Místo toho předložilo odborářům vlastní návrh smlouvy. Odborářům se nelíbil a zaměstnanci ho minulý týden v referendu odmítli. Přes 90 procent zaměstnanců, kteří se hlasování zúčastnili, dalo najevo, že raději půjdou do stávky.

Boj o bonusy

Firma chtěla v nové kolektivní smlouvě mimo jiné zrušit příplatky na dovolenou a Vánoce, takzvané 13. a 14. platy. Nabízela zaměstnancům podíl na zisku a zvýšení mezd až o čtyři procenta, jenže podmíněné plněním plánu v těžbě a bezpečnosti práce. Podle odborářů i firmy by zaměstnancům poklesly příjmy zhruba o šest procent.

„Rozumíme lidem, že se jim nelíbí opatření, která přijímáme. Ale pokud chceme zajistit další existenci OKD, nic jiného nám nezbývá. Neděláme to proto, abychom měli větší zisky, ale abychom přežili při současné extrémní situaci na trhu,“ uvedl už dříve mluvčí OKD Marek Síbrt. Kvůli ekonomickým potížím už firma letos mimo jiné propustila 250 administrativních pracovníků a ruší stovky míst pro pracovníky dodavatelských firem. Do konce roku 2014 chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.

Výběr hornických stávek za posledních 20 let
Leden 1993Asi sto horníků odmítlo vyfárat na Dole Darkov společnosti OKD. Ke spontánní akci, jejímž důvodem měly být nepravdivé informace o odměnách hospodářsko-technických pracovníků, se však nepřihlásil závodní výbor odborů.
Prosinec 1994Hornické odbory se připojily ke stávce organizované ČMKOS na protest proti vládnímu návrhu zákona o důchodovém pojištění a na podporu deseti požadavků ČMKOS.
První polovina 1995Vlna protestů, kterou vyvolal záměr OKD slučovat jednotlivé odštěpné závody do tzv. skupinových dolů. První vstoupili do časově neomezené stávkové pohotovosti horníci z Dolu Dukla v Havířově-Suché. V půli června pak odbory vyhlásily stávkovou pohotovost ve všech šachtách OKD.Po šestnácti dnech odbory s vedením firmy podepsaly dodatek ke kolektivní smlouvě a stávkovou pohotovost odvolaly. Horníci z Dolu 9. květen vstoupili do dvouhodinové stávky.
Prosinec 1996Hodinová výstražná stávka na Dole Paskov; nesouhlas s předpokládaným útlumem těžby v šachtě.
Srpen1999 Výstražnou hodinovou stávku vyhlásila na Dole Kohinoor, jednom ze závodů Mostecké uhelné společnosti (MUS), tamní odborová organizace. Nesouhlas s vládním rozhodnutím prodat státní podíl v MUS.
Prosinec 1999Okupační stávku vyhlásili horníci z Dolu Kohinoor. Havíři odmítli vyfárat z ranní směny a žádali vládu, aby začala o situaci na dole okamžitě jednat. Po 42 hodinách horníci vyfárali na základě dohody, v níž přislíbili ministr průmyslu Miroslav Grégr, předseda představenstva MUS Antonín Koláček a předseda odborového svazu hornictví Cyril Zapletal další jednání o osudu dolu.
Březen 2000Asi 30 horníků nevyfáralo z noční směny na dole Kohinoor. Havíři tak obnovili z obavy před uzavřením dolu a ztrátou zaměstnání okupační stávku z prosince. Všichni horníci z dolu vstoupili do okupační stávky 4. dubna, 21. dubna podepsali dohodu o ukončení stávky a podzemí opustili.
Prosinec 2003Několik stovek horníků z ranní směny Dolu Paskov na Frýdeckomístecku 20 minut protestovalo proti postupu vlády, jež jim ruší výhody.
Prosince 2003Odboráři MUS a jejích dceřiných firem hodinovou výstražnou stávkou protestovali proti zrušení vyhlášky, která horníkům zaručovala sociální výhody. Vedení těžební firmy nakonec oznámilo, že je ochotno závazek vůči svým zaměstnancům převzít.
Červen 2008Do hodinové výstražné stávky proti reformám vlády Mirka Topolánka (ODS) se zapojili i horníci na severu Moravy i Čech.