Central Group zdvojnásobil zisk, výdělek přesáhl miliardu

Společnost Central Group postavila poblíž CETINu developerský projekt s názvem Residence Garden Towers

Společnost Central Group postavila poblíž CETINu developerský projekt s názvem Residence Garden Towers Zdroj: Michael Tomeš/E15

Kancelářské budovy v Olšanské ulici v Praze na Žižkově. Jejich majitelem je od léta 2017 největší bytový developer Central Group.
Společnost Central Group postavila poblíž CETINu developerský projekt s názvem Residence Garden Towers
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia v Central Group.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia jakub Cigler Architekti.
5
Fotogalerie

Central Group, jeden z největších bytových developerů v Česku, loni meziročně zdvojnásobil čistý zisk na rekordních 1,2 miliardy korun. Příjmy z prodeje a investic mu vzrostly o polovinu na 5,5 miliardy korun.

Loni prodal Central Group téměř 1250 bytů, meziročně o čtvrtinu více. Příjmy z prodeje bytů, domů a parcel podle majitele firmy Dušana Kunovského vzrostly hlavně kvůli velkému růstu cen na trhu a také zařazením většího počtu dražších a nákladově náročnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje.

"Loňský rok byl pro nás rekordní, pokud jde o prodej bytů, příjmy i zisk. Letošní rok je pro nás výjimečný v oblasti investic. Od začátku roku jsme na akvizice vynaložili rekordních 2,5 miliardy korun," uvedl Kunovský. Šlo o koupi sídla Cetinu na Žižkově od společnosti PPF, ve stejné městské části kancelářské budovy od Pražské správy nemovitostí, dále Teslu Hloubětín a areál s ubytovnou a kancelářemi v Krči naproti Thomayerově nemocnici. "O dalších investicích jednáme," doplnil Kunovský.

Rekordní zisk v loňském roce podle něj ovlivnil fakt, že tržbami se příjmy z prodeje stávají až v okamžiku převodu prodaného bytu na klienty v katastru nemovitostí, tedy po kolaudaci bytu. Loni firma dokončila Residenci Garden Towers na Žižkově se 700 byty, která se stavěla a prodávala přes dva roky. Všechny prodané byty za celou dobu prodeje tak do účetnictví jako tržby vstoupily až v loňském roce.

"Letos podobnou anomálii s dlouho prodávanou a nově dokončenou stavbou tak velkého rozsahu neočekáváme. Zisk se proto s největší pravděpodobností vrátí zhruba na hranici 700 milionů korun," dodal Kunovský.

Developer Trigema loni zvýšil čistý zisk meziročně o 51 procent na 147,7 milionu korun. Obrat se zvýšil rovněž o 51 procent na 1,19 miliardy korun.

Podle společných údajů developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group developeři loni v Praze prodali 6650 nových bytů, meziročně o sedm procent více. Za Central Group následovaly Finep (661 bytů), Skanska Reality (450), AFI (323) a Daramis Group (278). Za prodaný byt se podle těchto statistik považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50 000 korun. Není v nich tak zahrnut například Ekospol, který má rezervační poplatek nižší. Průměrná prodejní cena nového bytu v Praze byla na konci prvního pololetí 75.791 korun za metr čtvereční. Meziročně se zvýšila o 15 procent. Nepřetržitě roste už dva roky, za tu dobu vzrostla více než o třetinu.

Skupina Central Group zahrnuje přes 70 firem. Na trhu působí 23 let. Dokončila 151 bytových projektů a prodala více než 13.000 nových bytů, domů a parcel. Zaměřuje se téměř výhradně na Prahu a okolí.