Velká výměna velvyslanců začíná, exšéf US-DEU zamíří do Kanady

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Dusan Kutner

Bývalý předseda US-DEU a dosud velvyslanec se zvláštním posláním pro Východní partnerství Petr Mareš se má stát velvyslancem v Kanadě. Vláda podle něj ve středu schválila seznam několika nových diplomatů, kromě Mareše jde například o politického ředitele ministerstva zahraničí Pavla Fischera, který se má stát po Janu Koukalovi velvyslancem ve Vídni.

Do Vídně, ale na tamní misi při OBSE a OSN, podle deníku Insider míří také současný náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. Vedoucí zastupitelských misí navrhuje vláda a pověřuje prezident.

Ministr Karel Schwarzenberg nakonec přistoupil na to, aby byl na velvyslanecké místo ve Vatikánu nominován hradní protokolář Jindřich Forejt. Deník ale připomíná, že navzdory souhlasu kabinetu se nyní zdá, že Forejt zůstane ve své funkci i u nového prezidenta.

Miloš Zeman v sobotu uvedl, že si velice váží Forejtova rozhodnutí ve funkci pokračovat. Není ale jasné, jestli Forejt bude dál řídit hradní protokol trvale, nebo jen na přechodnou dobu, než se za něj najde náhrada, aby pak místo velvyslance ve Vatikánu přece jen zaujal.

Nové nominace, které čekají na podpis nynějšího prezidenta Václava Klause, vzhledem k plánovanému odchodu Galušky a Fischera uvolní významná místa na diplomatickém ústředí v Praze. „Kromě zmíněných funkcí se bude hledat i nový generální sekretář ministerstva zahraničí, ten dosavadní - Jaromír Plíšek - má totiž převzít ambasádu v Bratislavě,“ píše deník.

Noví velvyslanci
Země Velvyslanec
Kuvajt Martin Vítek
Slovensko Jaromír Plíšek
Španělsko Kateřina Lukešová
Etiopie Karel Hejč
Portugalsko Stanislav Kázecký
OSN-OBSE Vladimír Galuška
Kanada Petr Mareš
Vatikán Jindřich Forejt
Polsko Jakub Karfík
Srbsko Jan Sechter
Slovinsko Jarmila Řebíčková
Rakousko Pavel Fischer
Brazílie Jiří Havlík

Ze seznamu ale podle něj plyne i to, že mezi nominacemi chybí klíčový post, o který se nyní hraje, a to šéf ambasády v Moskvě, a není zatím vyřešena ani ambasáda v Německu, kde už sedmým rokem přesluhuje Rudolf Jindrák. O možném působení bývalého kosmonauta a nyní europoslance za KSČM Vladimíra Remka na moskevské misi hovořili při své páteční schůzce Zeman se Schwarzenbergem. Podrobnosti ale ministr neřekl. Se Zemanem mluvil rovněž o budoucnosti velvyslance v Austrálii Hynka Kmoníčka, který by se prý mohl stát spolupracovníkem nového prezidenta.