Víkend rozhodne o nových senátorech, nejsilnější stranický klub bude mít ČSSD

Senátní volby 2016

Senátní volby 2016 Zdroj: čtk

Hlasování v Jihlavě
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
14
Fotogalerie

Vyhlídky sociálních demokratů do druhého kola senátních voleb nejsou růžové. I kdyby v něm však neuspěl ani jediný socialista, snížil by se počet členů senátorského klubu ČSSD z nynějších třiatřiceti na čtyřiadvacet a dál by byl tím nejpočetnějším.

Největší šanci na posilnění klubu pak mají lidovci. Obhajují jenom tři mandáty, tři kandidáti KDU-ČSL mají momentálně náskok více než deseti procent nad svými soupeři. Se slušnou výhodou mezi pěti až deseti procenty postoupili do druhého kola také tři lidé z ANO a tři občanští demokraté.

Výsledek senátních voleb je ale špatně předvídatelný. Hodně záleží na volební účasti a ta bývá ve druhém kole obvykle podstatně nižší než v tom prvním, dost také záleží na tom, jaká doporučení vydají stranické sekretariáty. Některých překvapení už jsme se dočkali.

Například šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval voliče topky na Táborsku, aby dali hlas sociálnímu demokratovi, ministru průmyslu Janu Mládkovi. Jeho sokem je Jaroslav Větrovský z ANO, z prvního kola postoupil se ziskem 17,83 procenta, Mládek získal 17,6 procenta hlasů. Předseda ANO Andrej Babiš zase orodoval za Petra Holečka, který kandiduje za STAN a na Mělnicku stojí proti Veronice Vrecionové z ODS. Ta senátorský mandát obhajuje.

Účast u voleb do Senátu od jeho vznikuÚčast u voleb do Senátu od jeho vzniku|e15

Slabší může zvítězit

Ale ještě pro srovnání, jak zrádné je předpovídat: v každých pěti naposledy konaných senátních volbách se průměrně pětkrát stalo, že slabší kandidát vzešlý z prvního kola nakonec dosáhl na vítězství. Takže připomeňme jen některá fakta.

Za hnutí ANO postoupilo do druhého kola čtrnáct kandidátů, jen tři z nich s přesvědčivým náskokem. Lidovci mají dvanáct finalistů, tři mají náskok, který slibuje, že by mohli zvítězit. Jen jednoho vítěze prvního kola má ČSSD. Z občanských demokratů má šanci obhájit mandát Tomáš Jirsa na Českokrumlovsku, Jiří Oberfalzer na Berounsku i Miloš Vystrčil na Jihlavsku.

Nejblíže ke zvolení jsou podle výsledků úvodního kola voleb do Senátu starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) na Liberecku, ředitel gymnázia Jiří Růžička (TOP 09) v Praze 6 a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala (Občané spolu - nezávislí) na Frýdecko-Místecku. Všichni dostali přes 40 procent hlasů.