Viníkovi otrav jedovatým alkoholem může hrozit výjimečný trest

jedovatý alkohol

jedovatý alkohol Zdroj: ctk

V různých částech Česka stále přibývají počty případů otravy alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol. (Foto ČTK)
Policisté provedli už na 5000 kontrol a ve 12 provozovnách zajistili lahve alkoholu, který půjde na rozbor, zda neobsahuje nebezpečné látky. (Foto ČTK)
Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že hasiči, kteří kontroly podezřelého alkoholu také provádějí, v 30 vzorcích zajistili nadlimitní množství metylalkoholu. Heger apeloval na veřejnost, aby se vyvarovala konzumace alkoholu.  (Foto ČTK)
Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas ve středu svolal bezpečnostní radu kraje. "Musí se omezit dostupnost alkoholu. Stát by měl zakázat jeho prodej na tržnicích či pochybných nálevnách. Toto je memento, které ke zpřísnění povede," řekl.  (Foto ČTK)
Před metylalkoholem z Česka varují i polská média. Server wprost.pl vydal k příslušné zprávě titulek: "Metylalkohol zabíjí Čechy, Poláci jsou v nebezpečí!".  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Výrobcům a distributorům jedovatého alkoholu, kteří by měli na svědomí současnou vlnu otrav metylalkoholem, by mohlo u soudu hrozit mnoholeté vězení i výjimečný trest. Na podezření, které policie vyšetřuje, se vztahují paragrafy z trestního zákoníku o ohrožování zdraví, obecném ohrožení a také ublížení na zdraví. Řekl to žalobce Vladimír Kubík z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Právní kvalifikace se podle něj zatím může v jednotlivých případech lišit, později se ale popis trestných činů zřejmě ustálí. Kubík uvedl, že v současnosti je „přiléhavé“ užití paragrafu o ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, případně o obecném ohrožení. „Vzhledem k následkům může být v úvaze i ublížení na zdraví. Také není vyloučen souběh těchto kvalifikací,“ řekl žalobce.

Ohledně výše případného trestu záleží podle žalobce na následcích a také na tom, zda se prokáže úmysl pachatele. Za ohrožování zdraví jídlem ukládá trestní zákoník v případě nejméně dvou úmrtí až 12 let vězení. Pokud se prokáže nedbalost a přitom hrubé porušení zákonů týkajících se potravin a zemřou nejméně dva lidé, může jít pachatel až za mříže až na deset let.

Obecné ohrožení přináší vyšší tresty: v případě úmyslně způsobené smrti hrozí 12 až 20 let nebo výjimečný trest. Pokud se jedná o nedbalostní čin při porušení důležité zákonné povinnosti a je tím způsobena smrt, hrozí tři až deset let. Úmyslné těžké ublížení na zdraví s následkem smrti trestá zákoník až 16 lety vězení, v případě nedbalosti a těžké újmy na zdraví u nejméně dvou lidí až osmi lety.

Vlna otrav metylalkoholem, která zasáhla Česko a má za následek nejméně 18 úmrtí, se týká zejména Moravskoslezského kraje. Policie prověřuje zhruba čtyři desítky případů, pátrá po případných dealerech a výrobcích a provádí s hasiči kontroly podezřelého alkoholu. Od středečního odpoledne také platí na celém území Česka plošný zákaz prodeje víc než třicetiprocentního alkoholu ve stáncích.

Policistům se podařilo například objevit v garáži nedaleko sídliště Jižní Svahy ve Zlíně skladiště s asi 500 lahvemi podezřelého alkoholu. Vedle lahví bylo nalezeno i několik set etiket několika likérek, které čekaly na nalepení.

Kriminalisté v kauze obvinili provozovatele večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy, ve které koupili alkohol lidé otrávení metylalkoholem. Sedmatřicetiletý muž ze Zlína je obviněn z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Hrozí mu až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Policisté také ve středu zadrželi dodavatele alkoholu do večerky.