Vláda: Budeme hájit současná pravidla pro ty, co již pracují v Británii

David Cameron a Bohuslav Sobotka

David Cameron a Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Pro Česko je nepřijatelné, aby se změny požadované Velkou Británií v navrhované dohodě s Evropskou unií dotkly také lidí, kteří již v zemi nyní pracují. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to bude tlumočit na čtvrtečním a pátečním summitu EU, jeho mandát schválila vláda. Informoval o tom státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Sobotka očekává složitá jednání.

Britské požadavky v souvislosti s referendem o setrvání země v EU budou na pravidelném summitu Evropské unie v Bruselu vedle migrační krize hlavním tématem. Sobotka je přesvědčen o tom, že Evropa musí ve věci najít dohodu už tento týden.

„Já myslím, že k dohodě musí dojít teď na této Evropské radě,“ řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Británie by pak podle něj měla dost času na kampaň před referendem, v němž budou její občané rozhodovat o tom, zda setrvat v unii, či nikoliv.

Sobotka zároveň poznamenal, že situace zatím není jednoduchá, a čeká proto náročná jednání, která se podle něj mohou protáhnout na celou noc ze čtvrtka na pátek.

Neshody ohledně britských návrhů se týkají především sociálních dávek a nastavení takzvané záchranné brzdy, která by zemi umožnila dočasně omezit výplatu některých dávek. „Nechceme a nemůžeme připustit, aby se změny okamžitě dotkly lidí, kteří pracují ve Velké Británii. Musí být jasné, že se týkají jen těch, kdo nově přijdou,“ uvedl Prouza.

Není možné, abychom ze dne na den změnili pravidla lidem, kteří v Británii pracují

Nepřijatelné by podle Prouzy byla některá pravidla nejen pro střední Evropu, ale i pro pobaltské země, Bulharsko, Rumunsko, Španělsko a Itálii. Sobotka v úterý telefonicky hovořil s britským premiérem Davidem Cameronem a výhrady visegrádské skupiny mu tlumočil. „Není možné, abychom ze dne na den změnili pravidla lidem, kteří v Británii pracují, plní si veškeré povinnosti a platí do sociálního systému,“ řekl Prouza.

Jedním ze sporných bodů zůstává takzvaná indexace příspěvků na děti. Občané osmadvacítky, kteří pracují v Británii, mohou dostávat příspěvky na děti, i když ty žijí v jejich domovské zemi. Návrh dohody ale počítá s tím, že by Británie mohla příspěvky snížit podle životní úrovně domovské země.

Jednání o tomto bodě může hatit fakt, že se evropským institucím ani vládám nepodařilo přijít na způsob, jak omezit indexaci příspěvků na děti jen na Británii. Právo uplatnit ji by měly i další státy a bohatší by tuto možnost pravděpodobně využily. Na summitu by sice mohly deklarovat, že k indexaci nepřistoupí, ale taková prohlášení mohou být jen politického rázu a pozbýt platnosti po nástupu nových vlád.

Prioritou je podle Prouzy dohodu s Británií najít. „Udělali jsme řadu kompromisů pro to, abychom Británii v EU udrželi. My jsme už hodně ustoupili v oblastech, které se týkají vztahů zemí v eurozóně a mimo eurozónu,“ řekl. Podle Prouzy je proto nyní také na Británii, aby se ve své pozici posunula.