Vláda potřebuje peníze. Lidovci by zvýšili daně z neřestí, Piráti vidí rezervy u korporací a těžařů

Předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Koaliční strany začaly hledat možnosti, jak snížit výdaje státu a posílit jeho příjmy. Nedávná doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) namířená proti odvodům zaměstnanců nebo dávkám pro rodiny s dětmi se vládním formacím většinou nezamlouvají. Některé návrhy však akceptují. Například lidovci by zvýšili daně z alkoholu a tabáku, Piráti a STAN vidí rezervy u korporací a těžařů surovin.

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) sestaví pracovní skupinu pro státní rozpočet, která záměry posoudí. V letech 2024 i 2025 plánuje snížit schodek o jedno procento HDP, tedy o 70 miliard korun.

„Půjdeme po velkých položkách, přineseme široký návrh na zrušení daňových výjimek. Změny zákonů předložíme do května příštího roku,“ řekl Stanjura. Podotkl, že je dlouhodobým příznivcem zrušení státní podpory stavebního spoření, což je jeden z necelé třicítky návrhů NERV ze začátku měsíce. Opatření by vygenerovalo 4,2 miliardy korun ročně.

Mezi daňové výjimky, o jejichž omezení nebo zrušení diskutují odborníci se zástupci kabinetu, patří odpočty úroků z hypoték, osvobození příjmů z prodeje cenných papírů po časovém testu a investiční pobídky.

Video placeholde
Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 • Videohub

KDU-ČSL podle svého předsedy Mariana Jurečky závazek rozpočtové odpovědnosti s ministerstvem financí obecně sdílí, odmítá však „tupé škrty“. „Konkrétní opatření chceme řešit na základě společné koaliční dohody a při plném vědomí dopadů, které budou mít. Navíc je nutné dívat se nejen na výdajovou, ale také na příjmovou stranu rozpočtu,“ uvedl šéf rezortu práce a sociálních věcí, který dočasně řídí i ministerstvo životního prostředí.

Z konkrétních daní si Jurečka dokáže představit zvýšení spotřebních daní na líh, pivo a víno a na tabákové výrobky, jak doporučuje NERV. Rada odhadla výnos na desítky miliard korun, součástí jejího návrhu je i legalizace konopí. „Je ale nutné zajistit, aby se v důsledku nestala likvidační pro česká vinařství, která by se mohla stát nekonkurenceschopnými vůči zahraniční produkci,“ dodal Jurečka.

Odvody z neřestí by zvedli i Piráti, jejich představy jsou však širší. „Obecně nechceme nadměrně zatěžovat přínosné činnosti, jako je třeba práce, ale naopak řešit vyšší zdanění takzvaných negativních externalit. To neznamená jen vyšší daně z alkoholických nápojů či cigaret, ale i z těžby nerostných surovin. Souhlasíme také s myšlenkou evropské reformy korporátní daně,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. 

Například zvýšení poplatků z těžby surovin by podle NERV přineslo jednotky miliard korun. „Tyto poplatky se šest let neměnily bez ohledu na dramatický růst tržních cen a na fakt, že sazby jsou stanoveny absolutní částkou,“ uvedla v materiálu pro vládu rada.

Stanjura míní, že návrhy NERV mají z ekonomického hlediska smysl. Kabinet však podle něj musí zohledňovat také investiční aktivitu státu a udržení sociálního smíru. „Jsou dvě cesty. Zvyšování daní nebo snižování výdajů, či kombinace obou přístupů, k čemuž se kloním. Obojí je složité a bude bolestné a těžko budeme hledat většinu,“ řekl šéf rezortu financí.

Stanjurova předchůdkyně a předsedkyně poslanců opozičního ANO Alena Schillerová považuje snížení schodku o sedmdesát miliard korun za ambiciózní cíl. Za sebe navrhuje zvýšení spotřebních daní na alkohol, tabák nebo hazard. Zároveň vyzvala k většímu zdanění globálních digitálních firem, což byl záměr, který jako členka vlády nedotáhla do konce. 

 

Co navrhuje NERV pro snížení schodků veřejných financí (v miliardách korun)

Úspory výdajů za rok

Zvýšení efektivity státní správy:                              15

Slučování obcí nad tisíc obyvatel:                           10

Zkrácení rodičovské dovolené o rok:                       5 až 7

Zrušení státní podpory stavebního spoření:             4

Zrušení slevy na jízdném:                                         3

Snížení počtu policistů:                                             3                          

 

Posílení příjmů za rok

Zvýšení daně z příjmů fyzických osob:                    100

Zvýšení spotřební daně na alkohol a tabák:            desítky miliard

Omezení nebo zrušení daňových výjimek:              jednotky až nižší desítky miliard

Zrušení slev na nepracující manželku/manžela:      5

Zdražení dálnic:                                                        4 až 5

Pramen NERV