Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok, škrtne dotace za více než 45 miliard

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Vláda dnes schválila státní rozpočet na příští rok s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,192 bilionu korun. Schodek bude 252 miliard korun, na letošek je plánováno 295 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard korun. Parametry rozpočtu představil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Rozpočet dostanou k posouzení poslanci.

Příjmová stránka rozpočtu se zvýšila kvůli změně odhadu příjmů z dividend státních podniků a zvýšení odhadu daňových příjmů. Výnos z daní a pojištění by měl vzrůst o šest miliard korun kvůli otevření českého trhu práce o 20 tisíc pracovníků ze třetích zemí a o dalších 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, uvedl Stanjura. Po více pracovnících podle něj volali zaměstnavatelé, odhad daňových příjmů považuje za konzervativní.

Na výdajové straně se proti srpnu zvýšily zejména prostředky pro ministerstvo školství. Podle Stanjury se díky tomu podaří zajistit, že učitelé budou nadále pobírat 130 procent průměrné mzdy. Růst výdajů také zajistí, že rozpočet na vědu, výzkum a inovace zůstane na letošní úrovni.

Návrh rozpočtu už zahrnuje opatření z konsolidačního balíčku, který je ve Sněmovně před konečným schvalováním. Podle dřívějšího vyjádření vlády by balíček měl v příštím roce zlepšit saldo veřejných financí o 97,7 miliardy korun. V opačném směru ale působí některé nové povinné výdaje, zejména zavedení minimálních nákladů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

Proti letošnímu roku příjmy státu mají vzrůst o 12 miliard korun, výdaje klesnout o 31 miliard korun. Znamená to první pokles výdajů státu od roku 2016. Schodek by měl příští rok činit 2,2 procenta HDP, klesne z letošních 3,6 procenta HDP.

Vláda v rozpočtu na příští rok škrtne běžné dotace za 46,1 miliardy korun. Největší redukce se dotkne ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství, dopravy a školství. Podrobnosti o konkrétních rušených dotačních titulech podle Stanjury ministerstvo financí zveřejní v pátek nebo v pondělí. Dalších 38 miliard korun úspor by mělo přinést zrušení letošní jednorázové dotace na podporu přenosové a distribuční soustavy.

V kapitole ministerstva průmyslu klesnou dotace o 55 miliard, z toho 38 miliard jsou letošní mimořádné dotace do přenosové soustavy a 17 miliard ostatní dotace. V kapitole ministerstva zemědělství by dotace měly klesnout o 10,4 miliardy korun, v kapitole ministerstva dopravy o devět miliard korun a v kapitole ministerstva školství o 7,7 miliardy korun. Více než miliarda korun se škrtá také v kapitole ministerstva pro místní rozvoj, kde to je 1,3 miliardy.