Výměna šéfa vojenské pojišťovny se zadrhla, ANO ostatní nepřesvědčilo

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Správní rada nemá na výměnu ředitele jedné ze sedmi zdravotních pojišťoven v zemi jednotný názor, zástupci ANO většinu radních stále nepřesvědčili. ČSSD nechce, aby byl ve vedení někdo nedůvěryhodný.

Snaha hnutí ANO odvolat šéfa Vojenské zdravotní pojišťovny Karla Šteina opět skončila blamáží. V pořadí druhý neúspěšný pokus iniciovaný náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou narazil na odpor předsedkyně správní rady pojišťovny Jitky Šebkové, za níž stojí osm z patnácti radních. Kuchta spolu se zástupci ministerstva financí a armády požadují svolat další mimořádné jednání orgánu.

Ministerstvo zdravotnictví ovládané ČSSD chce v případě volby nového ředitele otevřené výběrové řízení. Možné nástupce Šteina, o nichž se spekuluje, považuje za nedůvěryhodné. Rada měla hlasovat o odchodu Šteina koncem minulého týdne. Jenže Šebková schůzi zrušila, protože má podle svých slov pochybnosti o tom, zda jsou někteří radní ve funkcích oprávněně. „Přestože se předsedkyně pokusila zrušit řádně svolanou schůzi rady, sešla se v budově Vojenské zdravotní pojišťovny usnášeníschopná většina členů a projednala nově nastalou situaci,“ uvedli Kuchta spolu s Lenkou Poliakovou nominovanou za ministerstvo financí a pěti zástupci armády v tiskové zprávě.

Snaha obejít Šebkovou a vyjádřit Šteinovi nedůvěru však Kuchtovi a spol. nevyšla, když jeden z radních odešel a orgán se stal neusnášeníschopný. „V nastalé situaci se sedm členů rady rozhodlo vyzvat předsedkyni, aby na pátek 23. září svolala mimořádné jednání,“ stojí ve zprávě.

Ministerstvo zdravotnictví vedené Svatoplukem Němečkem (ČSSD), jehož často kritizuje šéf ANO Andrej Babiš, se k záležitosti staví neutrálně. Případná volba nového ředitele je podle Němečkova mluvčího Ladislava Štichy odpovědností správní rady. „Ministerstvo podporuje změny na postu ředitele, ale chce vědět, kdo pojišťovnu povede. Pokud má být jmenován nový ředitel, pak bude určitě požadovat otevřené, transparentní výběrové řízení. Jména, která se objevují, důvěru rozhodně nebudí,“ řekl Šticha.

Štein těsně unikl odvolání už v červnu. Od té doby se hovoří o snaze Babiše dosadit do vedení jedné ze sedmi zdravotních pojišťoven v zemi své lidi a tím ji ovládnout. Část jeho podnikání zasahuje i do zdravotnictví.

Z čeho podezírá policie ředitele VoZP
Důvodem odchodu Karla Šteina, který vede Vojenskou zdravotní pojišťovnu sedmým rokem, je to, že ho na konci loňského roku začala stíhat protikorupční policie. Spolu s třemi podnikateli ho viní ze špatného hospodaření při uzavření dvou desítek zakázek. „Celý spis se týká osoby generálního ředitele jen zlomkem. Obvinění je absurdní, jde o další pokus o kriminalizaci pojišťovny,“ míní ústav.