Záchranáři, kteří pomáhali po výbuchu v Hamru na Jezeře mají zdravotní obtíže

Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře

Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře Zdroj: ČTK

Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
6
Fotogalerie

Někteří záchranáři kteří zasahovali po výbuchu v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku mají po zásahu zdravotní problémy. Krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev k situaci uvedl, že se jejich stav lepší.

Hygienici nařídili mimořádné zdravotní prohlídky zhruba 140 lidí. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích, řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Obtíže mají pracovníci záchranné služby, kteří v Hamru zasahovali. "U poloviny z nich ovšem přetrvávají respirační a kožní obtíže a jeden je v pracovní neschopnosti," uvedl Georgiev. Preventivní prohlídky nařízené hygienou podle něj absolvovalo 23 zaměstnanců záchranné služby. "Tyto prohlídky zahrnovaly především vyšetření krve a spirometrii, někteří byli na vyšetření CT," dodal.

U zasahujících hasičů se zatím potíže neobjevily, také se podrobili lékařské prohlídce. "Jsou i nadále pod lékařskou kontrolou, která dosud neodhalila žádné zdravotní komplikace. Žádný ze zasahujících hasičů nebyl a není v pracovní neschopnosti," uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Neštěstí se odehrálo minulý týden v úterý. Při nečekané chemické reakci v podniku bylo osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici. "Na základě měření, která tam prováděli hasiči, ale také armáda při dekontaminaci zdravotnické techniky, víme, že tam byla kyselina sírová, chlorovodík a zejména z našeho pohledu důležitý a nebezpečný sirovodík a pak zřejmě ještě další látky jako dimethylsulfid," řekl Valenta. Všechno označil za látky, které mají akutní dráždivý, žíravý účinek.

"Mohou vyvolat poleptání sliznic, poleptání dýchacích cest, eventuálně další toxické působení a to nejen akutně, ale některé z nich i s nějakým časovým zpožděním, což se týká třeba sirovodíku. Proto byly ty mimořádné prohlídky nastaveny tak, aby byly provedeny bezprostředně po zásahu a potom zhruba po deseti dnech," dodal Valenta.

Dosud se mluvilo o prohlídkách asi 60 lidí. S nebezpečnými látkami mohli podle hygienika přijít do styku i ti, kdo zajišťovali transport nebo se věnovali postiženým ve zdravotnických zařízeních. "Tam všude mohlo dojít ke kontaktu s těmi látkami, protože ať už kapaliny, nebo plyn, může nasáknout do oděvů nebo tam může být i jiná forma přenosu. Proto jsme v rámci předběžné opatrnosti ten okruh vyměřili tak široce," dodal Valenta.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře působí Purum od roku 2002. Jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. K možné příčině havárie 19. listopadu se firma nebude vyjadřovat. Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Okolnosti neštěstí prověřuje také Státní úřad inspekce práce.