Zaorálek si chce v Libanonu vyměnit informace o zmizelých Češích

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Pohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav Dobeš
Pohřešovaný Jan Švarc
Pohřešovaný Miroslav Dobeš
Pohřešovaný Pavel Kofroň
Pohřešovaný Martin Psík
6
Fotogalerie
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si chce v Libanonu s tamními partnery vyměnit informace o pátrání po pěti zmizelých Češích. Jiný účel jeho chystaná cesta nemá, uvedl šéf diplomacie po jednání krizového štábu. Termín cesty ministr zatím nezná, dohodnout se na něm chtěl dnes telefonicky se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem.

Podle mluvčí diplomacie Michaely Lagronové by nakonec měl být znám až v pondělí dopoledne. Podle dřívějších neoficiálních informací by měl Zaorálek do Bejrútu letět příští týden.

„Jediný účel té cesty, pokud k ní dojde, bude získat informace,“ uvedl Zaorálek, kterého podle něj bude doprovázet policejní tým, jenž případ vyšetřuje v Česku. „Jsme připraveni informace, které máme, poskytnout libanonské straně a zároveň bychom chtěli, abychom spolupracovali a abychom eventuálně dostali informace o tom, co se odehrálo tam, od libanonské strany,“ popsal ministr chystaná jednání v Bejrútu. Podle neoficiálních informací má v Libanonu jednat s Básilem a zprostředkovat kontakt mezi vyšetřujícími týmy obou států.

Zaorálek odmítl spekulace tisku, že by během své cesty měl jednat s někým jiným, než jsou tamní politici či vyšetřovatelé. „Tady není, s kým se o tom jinak bavit a ani o to neusilujeme,“ zdůraznil. Podle něj úřady stále nevědí, kde se pohřešovaní Češi nacházejí, ani kdo za jejich zmizením stojí.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Fotografie pětice Čechů zveřejnila policie v databázi pohřešovaných lidí. Jde o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a působil v Afghánistánu; do Libanonu ale prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Tajné služby?

Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je nevlastním bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá. Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu.

S touto informací nyní přišel i libanonský list The Daily Star a Radiožurnál s odvoláním na zprávu libanonské tajné služby. Fajád byl loni zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Zadržená trojice čeká, zda bude vydána do USA.

Pašování zbraní

Podle zprávy citované listem The Daily Star Fajád původně sám vojenskou rozvědku upozornil na případ rozsáhlého pašování zbraní, do nějž jsou zapojeni také libanonští obchodníci. Libanonci ho prý pověřili, aby případ odhalil, ale než se mu to podařilo, skončil v cele. Na pražské setkání s Američany prý poslala Fajáda libanonská armádní rozvědka. „Na základě informací, jež nám Fajád poskytl, jsme ho požádali, aby případ sledoval, s těmi muži se sešel a přesvědčil je, aby přijeli do Libanonu,“ stojí ve zprávě.

Pražský soud v dubnu rozhodl, že trojice může být vydána do USA, ale vrchní soud rozhodnutí zrušil s tím, že USA neposkytly dostatečnou záruku, že podezřelí nebudou v USA vystaveni tvrdému zacházení. Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk minulý týden uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.