Zasedání krizového štábu narušila další podezřelá obálka

ministr vnitra Milan Chovanec

ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: Michael Tomes/E15

Na ministerstvo vnitra přišla další podezřelá obálka. V budově ministerstva zasahují hasiči. Ministr vnitra obdržel zásilku s jedem už minulý týden, jed dorazil i na ministerstvo financí.

„Na místě zasahují naši chemici, jsme tam na vyžádání policie,“ potvrdila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Policie poskytne informace později. Hasiči podezřelou zásilku prozkoumali a odvezli na testy do Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Ten bude mít výsledky počátkem příštího týdne, řekl mluvčí ústavu Radek Pokorník.

V budově ministerstva právě zasedá Ústřední krizový štáb, který se zabývá předchozími podezřelými obálkami, které přišly několika úřadům v minulém týdnu. Následné testy potvrdily jed v obálkách určených ministrům Chovancovi a Andreji Babišovi. Zásilky doručené správě Hradu a televizi Prima neobsahovaly toxické látky. Krizový štáb aktivoval ve středu premiér Bohuslav Sobotka po dohodě s ministrem Chovancem.

Některá česká média tento týden v úterý dostala e-mail od skupiny, která se k zásilkám přihlásila. Tvrdí, že Babiš měl v obálce chlorid rtuťnatý, Chovanec bromkyan. Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany tuto informaci odmítl komentovat. Podle toxikologů není výroba těchto jedů složitá, podomácku je prý zvládne připravit každý zdatný chemik z látek, které jsou k dostání v drogerii.

Policisté případ vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí až osm let vězení. Údajní pachatelé v e-mailu médiím uvedli, že zásilku s jedem poslali vedle Babiše a Chovance také policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému. Policie to nepotvrdila.