Zeman jmenoval Tomáše Petříčka ministrem zahraničí

Prezident Miloš Zeman jmenuje Tomáše Petříčka (vlevo) ministrem zahraničí

Prezident Miloš Zeman jmenuje Tomáše Petříčka (vlevo) ministrem zahraničí Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zahraničí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Česká diplomacie se tak tři a půl měsíce po jmenování vlády dočká plnohodnotného šéfa Černínského paláce. Původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho Zeman jmenovat odmítl a ministerstvo dočasně vedl předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček. Tomu prezident zrušil pověření řízení diplomacie 15. října. 

 

Petříček v minulosti byl asistentem Pocheho v Evropském parlamentu. Zeman už dříve označil za podmínku Petříčkova jmenování ministrem to, že Poche, jenž nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník, z Černínského paláce odejde. Stejné očekávání má premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. Zároveň ale řekl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Budoucí ministr označil za svůj cíl, aby česká politická reprezentace mluvila navenek jedním hlasem. Počítá s tím, že bude otázky zahraniční politiky konzultovat s premiérem i s prezidentem. Za klíčová témata považuje konflikty na Blízkém východě a v Africe, které vyvolávají migraci do Evropy, a vztahy rámci Evropské unie.