Zeman vyzval ČSSD, aby šla do vlády. Ale bez ministrů

Pokles pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny hrozí podle prezidenta Miloše Zemana sociální demokracii, pokud se nebude podílet na vládě s hnutím ANO.

„Ti z vás, kdo budou v dobré víře říkat, abyste odešli do opozice, vás budou vyzývat, abyste nic nedělali. Abyste nepracovali ani pro tuto republiku, ani pro sociální demokracii,“ řekl delegátům mimořádného 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové prezident Miloš Zeman.

Patnáct socialistických poslanců se podle něj smíchá v dolní komoře do „podivného kokteilu s ostatními“ a strana klesne pod pětiprocentní hranici. "Můj osobní názor zní: Nechtějte ministry, když máte jen patnáct poslanců, chtějte náměstky, chtějte odborníky,“ apeloval Zeman.

Kolik bere český prezident? Čtěte zde >>>

Podle hlavy státu šéf ANO Andrej Babiš pověřený druhým pokusem o sestavení kabinetu o spolupráci s ČSSD stojí. „A je ochoten čekat, záleží jen na vás. Jsem to já, kdo ho pověřil, kdo se příští týden se setká s předsedy KSČM a SPD a vyslechne si jejich názory,“ dodal Zeman s tím, že komunisté a okamruvci Babišovi k sestavení exekutivy opírající se o většinu ve sněmovně „bohatě stačí“.

Online přenos ze sjezdu najdete ZDE >>>