Hamáček bude jednat s ANO o vládě. Strana ale odmítá spolupráci s SPD i trestně stíhanými

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD v Hradci Králové (18.2.2018).

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD v Hradci Králové (18.2.2018). Zdroj: Karel Kopáč

Zdeněk Škromach si udělal selfie se Stromem z Vysočiny, podporovatelem Miloše Zemana.
Zdeněk Škromach si udělal selfie se Stromem z Vysočiny, podporovatelem Miloše Zemana.
Úklid před začátkem 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové.
Novináři mají zákaz do některých prostor, omezena bude také jejich přítomnost v hlavním sále.
Před Kulturním domem Střelnice, kde se sociální demokraté sešli, se demonstrovalo. Proti Miloši Zemanovi i „trestně stíhanému donašeči“, který má být znovu premiérem.
14
Fotogalerie

Dosavadní místopředseda strany se nebrání vládní spolupráci s ANO Andreje Babiše. Konečné slovo by však nechal na členské základně. Sociální demokracii chce podle svých slov sjednotit. Na post statutárního místopředsedy delegáti zvolili Jiřího Zimolu. Hamáček má rovněž začít vyjednávání o vládě. 

Jan Hamáček považovaný za muže konsenzu dosáhl na nejvyšší post v ČSSD. Zvolili ho delegáti mimořádného sjezdu strany v Hradci Králové. Hamáček se nebrání jednání s premiérem Andrejem Babišem o případné vládní spolupráci s ANO, byť jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo považuje za problém. Chce také okamžitě zahájit přípravu na podzimní senátní a komunální volby, v nichž bude mít sociální demokracii obtížnou pozici. Obhajuje 13 senátních křesel - nejvíce ze všech politických uskupení. Ráda by udržela i na tři a půl tisíce zastupitelů.

Nový šéf ČSSD podobně jako jeho protikandidáti Jiří Zimola nebo Milan Chovanec neskrývá, že po loňském volebním debaklu je partaj v těžké situaci. „Pokusím se ji sjednotit. Vždy měla dva proudy, tradiční a středový. A když spolupracovaly, vítězila. Chci, abychom se sjednotili ne silou, ale v diskusi,“ řekl. 

Sjezd ČSSD pověřil nového předsedu strany Jana Hamáčka jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby.