Zlínský kraj má novou koalici, hejtmanem bude Čunek

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: E15

Jiří Čunek (KDU-ČSL) - senátor
niciátor petice proti vládě komunistů v kraji Radek Hegmon (vpravo) a lídr lidovců Jiří Čunek na ustavujícím zasedání nově zvoleného zastupitelstva Zlínského kraje 8. listopadu ve Zlíně.
Petr Gazdík
Petr Gazdík
Staronový předseda STAN Petr Gazdík na volebním sjezdu strany
6
Fotogalerie

Zástupci KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS ve Zlínském kraji dnes podepsali koaliční dohodu. Hejtmanem se má stát lídr ve volbách vítězných lidovců Jiří Čunek. V radě usedne i republikový předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který po volbách tvrdil, že ve vedení Zlínského kraje nebude. Koalice má v zastupitelstvu 29 z celkových pětačtyřiceti mandátů.

V radě KDU-ČSL obsadí čtyři křesla, ANO a STAN po dvou a ODS jedno. Čunek bude mít na starost zdravotnictví, investice a vnější vztahy. Statutárním náměstkem hejtmana bude finanční ředitel firmy Samohýl Motor Holding Jiří Sukop (ANO), do jehož kompetence patří finance, rozpočet a majetek. Dalšími náměstky budou starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL, doprava) a krajský předseda STAN Josef Zicha, starosta obce Vysoké Pole, jenž bude mít na starost strategický rozvoj, územní plán a stavební řád.

 

Gazdík dostal v radě kraje školství. Garantem školství za STAN byla přitom v kampani starostka Kunovic a trojka kandidátky Ivana Majíčková, která v minulém období vedla výbor krajského zastupitelstva pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Někdejší učitel Gazdík se profiloval jako garant pro bezpečnost kraje.

 

Za lidovce v radě usednou i zastupitel Zlína a někdejší náměstek zlínského primátora Miroslav Kašný a vedoucí denního centra pro seniory Charity Zlín Michaela Blahová. Kašného resorty budou kultura, památková péče, církve a sport, Blahové připadly sociální věci a neziskový sektor.

 

 

V radě bude i poslankyně Margita Balaštíková, která vedla do voleb ANO. Jejím resortem budou životní prostředí a zemědělství. ODS se do vedení kraje vrací po čtyřleté odmlce. Zastoupí ji vlčnovský starosta Jan Pijáček, jenž se postará o rozvoj venkova, cestovní ruch a o řízení dotačních programů.

 

V Jihomoravském kraji podepíšou ve středu kolaiční smlouvu hnutí ANO spolu s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno koaliční smlouvu. Koalice bude mít 34 mandátů z celkových 65. Kandidátem na hejtmana bude lídr ANO Bohumil Šimek.

 

Partneři mají hotové programové teze i koaliční smlouvu, které do středy projednají ve svých orgánech. "Podpis by měl být ve 13:00," uvedla Malá. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO pět míst, ČSSD čtyři a zbylí dva partneři po jednom.

 

ANO se bude starat o rozpočet, financování, majetek a investice, ČSSD o dopravu, zdravotnictví, sociální věci a rodinnou politiku. TOP 09 s Žít Brno budou mít na starosti vědu, výzkum a inovace, sport a kulturu a Starostové územní plánování.