Praha má téměř 1300 prázdných městských bytů. Chystá se je rekonstruovat

Praha. Ilustrační foto.

Praha. Ilustrační foto. Zdroj: profimedia

Praha. Ilustrační foto.
Praha. Ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Každá městská část v Praze spravuje desítky až stovky obecních bytů, ve kterých nikdo nebydlí. V drtivé většině je to dáno jejich neutěšeným stavem, mnohé z nich potřebují rekonstrukce za stovky tisíc až milion korun. Radní Adam Zábranský (Piráti) zmapoval bytové fondy městských částí a výsledky analýzy má deník E15 exkluzivně k dispozici.

Pražské městské části mají dohromady zhruba 23,5 tisíce bytů, z toho je prázdných 1291. „Zajímavé je, že se to číslo koncentruje z velké většiny do pěti městských částí,“ řekl Zábranský. Nejvíce volných bytů má Praha 10, která jich má 285. Následuje třetí městská část s 262 volnými byty, Praha 1 s 256 jednotkami, Praha 8 se 182 byty a Praha 5 se 109 byty. Další radnice mají méně než sto prázdných bytů.

Většina těchto bytů zůstává prázdných proto, že jsou ve špatném až dezolátním stavu. „Rekonstrukce jsou finančně náročné. Je možné, že na to městské části neměly peníze nebo se jim do toho nechtělo investovat, protože návratnost investice může být několik let,“ řekl Zábranský, podle kterého se radnice často zaměřovaly na ty nejméně nákladné opravy a na byty v horším stavu nedošlo.

Za stovkami prázdných bytů může podle některých politiků i špatná bytová politika minulých vedení v městských částech. „Stovky milionů z nájmů a privatizací bytového fondu byly každoročně převáděny do rozpočtu, do oprav bytů šla pouze drobná část příjmů,“ řekl místostarosta Prahy 10 Petr Beneš (Piráti).

Magistrát se chystá letos vypsat výzvu městským částem, kde si radnice mohou zažádat o prostředky na rekonstrukce. „V koalici je shoda, že chceme co nejrychleji zvýšit počet městských bytů, které jsou aktivně využívané. A rekonstrukce jsou nejrychlejší a nejlevnější varianta,“ řekl Zábranský. „Uvidíme, kolik městských částí se do toho přihlásí. Určitě během tohoto roku rozdáme první peníze,“ dodal.

Magistrát hodlá dotační program pokrýt z městského fondu dostupného bydlení. Celkové náklady by se mohly vyšplhat až

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!