Shořelé haly ve Vysočanech a Hostivaři patřily stejnému majiteli

Freestyle Kolbenka požár

Freestyle Kolbenka požár Zdroj: Michaela Szkanderová

Hasiči zkrotili velký požár v Kolbenově ulici
Hasiči zkrotili velký požár v Kolbenově ulici
Hasiči zkrotili velký požár v Kolbenově ulici
Ve Vysočanech u rozsáhlého požáru trampolínového centra zasahuje několik desítek hasičů
Ve Vysočanech u rozsáhlého požáru trampolínového centra zasahuje několik desítek hasičů
10
Fotogalerie

V Praze během šesti měsíců vyhořely dvě starší budovy patřící realitní skupině Codeco. Na místě zničených objektů chystá developerské projekty.

Minulý pátek v Praze-Vysočanech v Kolbenově ulici vyhořelo trampolínové centrum Freestyle Kolbenka. V květnu lehla popelem průmyslová hala v Hostivaři u Průmyslové ulice. E15 Premium zjistil, že obě nemovitosti patřily stejnému majiteli. Tím je přes své projektové firmy developerská skupina Codeco. Na místě obou shořelých hal připravuje novou výstavbu.

„Kvůli probíhajícímu vyšetřování nás policie vyzvala, abychom až do jeho konce neposkytovali žádná další vyjádření a neovlivňovali tím průběh vyšetřování,“ odpověděla zástupkyně Codeco Šárka Kulichová na zaslané dotazy. Firma dostala mimo jiné otázku, jak reaguje na fakt, že jí v rozmezí několika měsíců lehly popelem dva objekty. 

Speychal a Monsport

Skutečný majitel developera Codeco se skrývá za společností Codeco Capital Investments registrovanou ve Velké Británii. Deník E15 již dříve kvůli jiným případům zjišťoval, kdo za firmou skutečně stojí.

„Konečným vlastníkem skupiny je britský občan, který již několik let působí na českém trhu. Českou republiku pravidelně navštěvuje,“ sdělil v únoru 2017 ředitel skupiny Codeco Petr Fanta.

Jenže v této době ukazoval britský obchodní rejstřík něco jiného. Od dubna 2016 do letošního června byl podle registru většinovým majitelem společnosti Codeco Josef Monsport. Tento vlivný právník je dlouhodobě osobním advokátem kontroverzního podnikatele a bývalého majitele hokejové Sparty Petra Speychala.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!