Mercedes je jediná značka automobilů s dívčím jménem. Podívejte se na kultovní vozy

Mercedes Jellineková (1889–1923) ve voze Mercedes během velké ceny v roce 1906. Snímek pochází ze sbírky, publikované v roce 2012 archivem oddělení Mercedes-Benz Classic.

Mercedes Jellineková (1889–1923) ve voze Mercedes během velké ceny v roce 1906. Snímek pochází ze sbírky, publikované v roce 2012 archivem oddělení Mercedes-Benz Classic. Zdroj: archiv E15

Nejstarší dochovaný Mercedes, 40koňový Simplex z roku 1902.
Studie Vision Mercedes Simplex vznikla v roce 2019 jako připomínka prvního moderního automobilu Mercedesu 35 hp.
Dvoumístný Mercedes Simplex 40 hp z roku 1903.
Na silnici, kterou v motoristiské show Top Gear označili za nejkrásnější v Evropě vyrážejí nejlepší sportovní stroje
Mercedesy třídy G se testují v okolí rakouského Gratzu, kde se i vyrábějí
41
Fotogalerie

Vozy stuttgartské automobilky Daimler-Motoren-Gesellschaft Stuttgartu získaly před více než 120 lety jméno Mercedes po dceři Emila Jellineka, významného rakousko-uherského byznysmena s českými předky, který byl mimo jiné prodejcem vozů Daimler. Podívejte se na obsáhlou fotogalerii z historie a současnosti mercedesů.

Melodicky znějící španělské dívčí jméno se poprvé objevilo s premiérou vozu Mercedes 35 hp, který se následně, během závodů v Nice na jaře roku 1901, stal v mladém motoristickém světě senzací. Jeho konstruktéři se totiž oprostili od dosavadního trendu automobilů kočárového typu a představili zcela novou konstrukci i vzhled.

„Ženy jako Mercedes Jellineková nebo Bertha Benzová od samého začátku přispěly k vytvoření příběhu značky Mercedes-Benz," říká Bettina Fetzerová, vedoucí marketingu Mercedes-Benz AG.

Po sto dvaceti letech od umístění názvu na první kapotu je Mercedes-Benz nejhodnotnější prémiovou automobilovou značkou na světě a jedinou evropskou značkou mezi desítkou nejlepších firem v žebříčku BestGlobal Brands 2019, který sestavuje americká společnost Interbrand.

Společnost Mercedes-Benz AG v současné době zaměstnává více než 173 tisíc osob. Je jedním z největších výrobců prémiových automobilů na světě. V roce 2019 prodala téměř 2,4 milionu osobních automobilů a více než 438 tisíc lehkých užitkových vozidel.