Gaming je pro tisíce lidí po světě kariéra, která byla před lety jen sci-fi

Kenny Schrub je hráčskou legendou.

Kenny Schrub je hráčskou legendou. Zdroj: Red Bull Content Pool

Kenny Schrub je hráčskou legendou.
Hodiny za počítačem se musí vykompenzovat.
Hodiny za počítačem se musí vykompenzovat.
Profesionální hráč je dnes sportovec jako každý jiný.
4
Fotogalerie

Jedním z největších a nejslavnějších gamerů je Kenny „kennyS“ Schrub. Francouz patří mezi legendy Counter-Strike: Global Offensive, esportu obětoval mnohé. Být profesionálem totiž není jen pohodička za počítačem a nicnedělání. Samota, vyčerpání, často až vyhoření. Být na světové špičce jednoho z esportových titulů přináší plusy i minusy. 

„Nevídáme se často s rodinami a přáteli. Hodně cestujeme a trénujeme, musíme umět dělat kompromisy,“ popisuje Kenny „kennyS“ Schrub náročný herní kalendář. Pokud zrovna nejsou borci na tréninku, cestují po světě (pokud zrovna všude neřádí koronavirus). Vždyť v roce 2019 se G2 Esports vydal hned na dvacítku turnajů. Jeden týden v Polsku, druhý v Číně. „Někdy pocítíš velkou samotu,“ vypráví francouzský střelec, jenž se na nejvyšším levelu pohybuje od roku 2012. „Ale tak to prostě je, život je náročný pro každého a každý musí čelit vlastním problémům.“

Obraz hráče počítačových her je mnohdy zkreslený. Nejde o lidi, kteří celý den jen sedí u počítače a ládují se nezdravým jídlem. Fyzická i psychická připravenost jsou alfou a omegou úspěchu. V tom hráčům pomáhá především tým odborníků v G2 Esports. „Organizace se stará o to, abychom kolem sebe měli kompetentní lidi, kteří nám pomáhají a učí nás,“ nastiňuje Francouz.

Strava, spánek, odpočinek. Bez toho úspěch nepřijde. Relaxace probíhá u každého jinak. „Pro mě osobně je nejdůležitější čas strávený s mojí přítelkyní, rodinou a mými kamarády. Jako velký fanoušek seriálů a  filmů si občas neodpustím ani nějaký ten maraton. To ale opravdu jen zřídkakdy,“ říká Kenny Schrub.

V rámci Red Bull Ultimátního Hráče se měl slavný player představit českým fanouškům v showmatchi proti libereckým Sinners. Jen pár dní před špílem však Schrub tým opustil, i tak však přilákal zápas historický počet fanoušků, kteří se rozehřáli před začátkem největší tuzemské esportové soutěže Sazka eLEAGUE, která začala 18. dubna.

Článek byl uveřejněn v dubnovém vydání Formen 2021.