Jaké knihy si přečíst v říjnu

Čtení

Čtení Zdroj: Formen

Ideální počasí na čtení knih. Venku zima, za chvíli bude beztak všechno zavřené a proč se neponořit do pořádné knihy. Od sportovního životopisu Zátopka, přes možnost naučit se správně konverzovat až k historickému románu. 

Jiří W. Procházka – Zátopek

Fenomenální běžec je čtyřnásobným olympijským vítězem, jeho výkon v Helsinkách, kdy vyhrál závody na 5 km, 10 km i maraton, asi už nikdo nikdy nepřekoná. Ale znáte i jeho osobní příběh? Vyprávění sleduje Zátopka v časových milnících obsahuje jeho vzestupy i pády a zachycuje i temnější rysy jeho povahy. Poznejte příběh sportovní legendy, jež dosáhla nemožného. Knihu napsal Jiří W. Procházkapodle filmového scénáře Davida Ondříčka Alice Nellis a Jana P. Muchowa.

Julian Barnes - Muž v červeném kabátě

V létě roku 1885 dorazili do Londýna tři výstřední Francouzi z vyšších vrstev… Barnesův Muž v červeném kabátě je portrétem Belle Époque, oněch krásných časů, kdy byla v Paříži dokončena Eiffelova věž a krásná Sarah Bernhardtová byla na vrcholu kariéry – ale také doby bizarních soubojů, vražd a soudních procesů včetně neblaze proslulé Dreyfusovy aféry.

Peter Boghossian, James Lindsay - Jak vést (zdánlivě) nemožné rozhovory

V knize autoři seznamují čtenáře s konverzačními technikami, které jsou nezbytné k vedení rozhovorů na různá kontroverzní témata, jako jsou klimatické změny, náboženské přesvědčení nebo imigrace. Kniha je užitečným manuálem pro každého, kdo se chce naučit vést zdvořilou konverzaci a snaží se, aby jeho rozhovory s partnery byly prodchnuty snahou o porozumění a empatii. 

Petr Feldstein - Příběhy sportovců, které políbila múza

Vlasta Burian, Johnny Weissmüller, Lino Ventura, Dick Francis, Bud Spencer a další. V pořadí daném rokem jejich narození obsahuje kniha deset příběhů těchto osobností, které svůj život zasvětily dvěma zdánlivě tak rozdílným fenoménům, jako jsou sport a umění. V obou se přitom všichni dočkali i ve světovém měřítku velkého věhlasu.

Luca Di Fulvio - Všechny touhy vedou do Říma

Trojice lidí v historickém románu riskuje všechno, aby si splnili sen. Sirotek Pietro chce změnit svět s kamerou v ruce, Marta, dívka od cirkusu, se snaží poznat tajemství, jež hýbou světem, Silvia touží získat pro jiné svobodu. Tři lidé, které okolnosti zavedou ve stejnou chvíli do Věčného města, kde probíhají boje o vznik nového národního státu. 

Článek byl poprvé uveřejněn v říjnu 2021 v tištěném Formen.