Jaké knihy si přečíst v únoru

Formen

Formen Zdroj: Kateřina Benzlová

První měsíc roku je za námi. Dali jste si předsevzetí, že budete víc číst? A šlo z okna jako většina dalších předsevzetí? Na únor, nejkratší měsíc, jsme vybrali knihy, do kterých se nebudete muset nutit, jako do ruských klasiků. Od cestování na oba póly, přes život ve světle reflektorů nebo otužování v ledové vodě až k českému fotbalu. Každý si najde to své. 

Erling Kagge - Duše objevitelů pólu

Uvažujete někdy nad tím, jaký je smysl pobytů v přírodě v extrémních podmínkách, za nízkých teplot a jen s nejnutnějším vybavením? Podle norského pokořitele obou zemských pólů je jednou z odpovědí tzv. vnitřní rekalibrace. Erling Kagge ve své knize shrnuje zkušenosti z těchto expedic, které ho dovedly až na samou hranici lidských možností, a popisuje, jak jej přežití v náročných situacích dovedlo ke změně pohledu na život a větší vnitřní vyrovnanosti.

Karel Šíp - Do hrobu si to nevemu 

„Vážený a milý čtenáři,“ oslovuje vás moderátor a bavič Karel Šíp. „Oceňuji tvůj vkus, protože tě zaujala tato knížka. Asi bys rád věděl, co uvnitř najdeš. Takhle. V běhu času se mi sejdou nápady, úvahy i zasuté vzpomínky, o které se chci podělit. Takže se třeba dočteš, jak jsem poznal Karla Gott a a co jsem o něm zatím nikomu neřekl. Představím ti i svůj názor na přistání na Marsu. A nejrůznější záhady. Ty mě zajímaly odjakživa. Víc už musíš zjistit sám.“

Philip G. Zimbardo - Nesmělost 

Znáte odpověď, ale neodpovíte, tančíte rádi, ale nejdete si zatančit… V návaznosti na proslavenou vězeňskou studii americký sociální psycholog Philip Zimbardo zkoumal do hloubky téma nesmělosti a sám říká, že je to pro něj „nejdůležitější věc, jakou kdy udělal“. Díky autorovým poznatkům z výzkumu se může čtenář naučit vlastní nesmělost pochopit a překonat.

David Vencl, Petr Bílek - Začni teď! 

Otužování je cesta k uzdravení a posílení těla i duše. Fenomén přibližuje ledový muž David Vencl. Teoretické poznatky doplňuje reprezentační freediver praktickými radami vycházejícími z jeho zkušeností. Jak vstupovat do vody? Co ledová voda dělá s naším organismem? Můžu otužováním zhubnout? Na tyhle i mnoho dalších otázek nabízí odpovědi. Zároveň i příběh jeho cesty ke světovému rekordu v plavání pod ledem.

Karel Felt - 120 let fotbalu u nás

Sto dvacáté výročí vzniku českého fotbalového svazu je vhodnou příležitostí se ohlédnout. Fotbal v Česku a předtím v Československu měl světu co říct, zaznamenával mimořádné úspěchy, ať to byly dvě finálové účasti na světovém šampionátu, titul mistra Evropy z roku 1976 či zlato a stříbro z olympijských her.