Akcie Mety nabírají na síle. Pomalu se blíží k pokoření vlastního rekordu

Akcie společnosti Meta Platforms (matka Facebooku) letos prudce rostou.

Akcie společnosti Meta Platforms (matka Facebooku) letos prudce rostou. Zdroj: Grafika E15

Po úspěšném dobytí akciového horizontu v září 2021 se akcie Mety vydaly strmě srázem dolů. První zásadní propad Metu zabolel v březnu 2022. Následoval ještě hlubší sraz v prosinci téhož roku. Od té doby se ale akcie pomalu vzpamatovávají a v polovině roku 2023 to začíná vypadat, že by opět mohly dosáhnout na svou akciovou medaili.

První rok od uvedení Mety na akciový trh byl poklidný bez velkých změn. Cena za akcii se držela stabilně nízko okolo 30 dolarů. Jak je patrné z grafu, nabírala Meta od července 2013 dalšího čtyři a půl roku s menšími výkyvy na hodnotě. Červenec 2018 se do historie Mety nezapsal nijak pozitivně. Během jednoho dne ztratila společnost na akciovém trhu 19 procent, tedy 120 miliard dolarů tržního kapitálu. Za propadem stálo zpomalení růstu počtu nových uživatelů sociálních sítí této společnosti.

Pád akcií provázel Metu celý zbytek roku 2018. Další zásadní propady zaznamenala Meta v březnu roku 2020. Od listopadu 2022 se Meta probouzí z akciové noční můry a posiluje svou hodnotu. Den po spuštění nové sociální sítě Threads, která má konkurovat Twitteru, reagovaly akcie menším propadem o 1,46 dolaru, tedy o půl procenta. Týden po uvedení ale akcie vyrostly o 7,3 procenta. 

Profil zakladatele Mety Marka Zuckerberga:

Video placeholde
Mark Zuckerberg • Videohub