Analytici: ČNB ponechá znehodnocenou korunu, konec intervencí se ale blíží

Guvernér ČNB Jiří Rusnok a uměle oslabovaný kurz koruny

Guvernér ČNB Jiří Rusnok a uměle oslabovaný kurz koruny Zdroj: Reuters, Profimedia a Blesk - Ramon Hofman

Ilustrační snímek.
Koruna
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
8
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky na měnovém zasedání ve čtvrtek 2. února nechá sazby na minimech a oznámí pokračování devizových intervencí. Vyplývá to z odhadů analytiků.

Centrální banka ve čtvrtek zveřejní i novou makroekonomickou prognózu, ve které ekonomové očekávají zohlednění výrazného růstu inflace koncem loňského roku. To by podle nich mohlo vést k rychlejšímu konci intervencí.

Bankovní rada před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

"Co se týče únorového zasedání ČNB, tak se zde velmi pravděpodobně žádných změn v nastavení měnové politiky nedočkáme," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Začátek letošního roku ale podle něj přinesl několik událostí, které mohou ovlivnit uvažování bankovní rady o dřívějším ukončení intervenčního závazku než je polovina letošního roku.

VŠE O INTERVENCÍCH ČNB ČTĚTĚ ZDE

Počátkem roku byly zveřejněny údaje o prosincové inflaci, která stoupla na dvouprocentní cíl ČNB. Navíc počátkem ledna výrazně vzrostly spekulativní pozice v českých korunách, na což musela ČNB reagovat devizovými intervencemi. Podle ekonomů byly v lednu pravděpodobně rekordní.

"Díky obavě ze silného přílivu spekulativního kapitálu se bude ČNB patrně snažit zlehčovat dřívější dosažení dvouprocentního cíle a bude poukazovat na skokový růst cen potravin. Z toho důvodu bude nadále označovat za nejpravděpodobnější termín konce kurzového závazku polovinu letošního roku," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Konec intervencí nastane zkraje druhého čtvrtletí, velmi pravděpodobně mimo pravidelné termíny jednání bankovní rady, dodal.

Podívejte se na rozhovor s guvernérem: 

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Hana Filipová, E15

Význam nadcházejícího zasedání rady bude podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška především v tom, že pravděpodobně nastaví podmínky pro ukončení intervencí. "Mezi investory začíná převažovat názor, že k exitu dojde začátkem druhého čtvrtletí, což by znamenalo, že bude únorové zasedání ČNB posledním před tímto krokem," upozornil.

I podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy nelze vyloučit, že bankovní rada rozhodne o ukončení intervenčního režimu už na svém zasedání 30. března. Platné ale bude od 1. dubna, aby ČNB dostála svému závazku.

Čtvrtečního zasedání bankovní rady se zúčastní všech sedm členů bankovní rady. Bude to poslední měnové jednání členů bankovní rady Lubomíra Lízala a Pavla Řežábka. Těm 13. února končí jejich mandát. Místo nich jmenuje prezident Miloš Zeman v úterý Oldřicha Dědka a Marka Moru.