ČNB bude nadále pokračovat v intervencích

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Prezident Miloš Zeman jmenoval 31. ledna na Pražském hradě novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. Guvernér ČNB Jiří Rusnok.
Prezident Miloš Zeman jmenoval 31. ledna na Pražském hradě novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. Guvernér ČNB Jiří Rusnok.
ČNB
6
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň nechala úrokové sazby na minimech. Režim devizových intervencí trvá přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013.

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň nechala úrokové sazby na minimech. Informoval o tom dnes mluvčí centrální banky Marek Zeman. Režim devizových intervencí trvá přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013.

 

Bankovní rada před Vánocemi zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

 

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky trhu.

 

 

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Znovu centrální banka intervenovala loni v červenci a pokračovala i v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce loňského listopadu intervenovala v objemu zhruba 812 miliard korun.

ČNB tak podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela drží kurzový závazek navzdory masivním intervencím, které musela v lednu provést, aby hladinu 27 korun za euro ubránila. "Podle našeho odhadu v průběhu ledna centrální banka musela nakoupit 13 miliard eur (zhruba 351 miliard Kč). Toto číslo je tak zdaleka nejvyšší od začátku současného režimu v říjnu 2013," uvedl. Podle něj ČNB ukončí kurzový závazek na pravidelném měnovém zasedání 4. května. "Poté předpokládáme, že koruna posílí směrem ke kurzu 26 korun za euro. Následně by však měla své zisky rychle korigovat," dodal.

 

 

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

 

 

 

 

 

 

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Hana Filipová, E15