Investoři se koruny ještě zbavovat nebudou, říká exbankéř ČNB Janáček

Kamil Janáček, ČNB

Kamil Janáček, ČNB Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci
Kamil Janáček
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci
ČNB
8
Fotogalerie

Psychologickou hranici 26 korun za euro ve čtvrtek prolomila česká měna. Někdejší člen bankovní rady ČNB a ekonom Kamil Janáček si ale nemyslí, že už nastal okamžik, kdy by spekulanti měli svoje investice pouštět. 

Můžeme nyní očekávat další posilování koruny?

Je zcela samozřejmé, že po opuštění kurzového závazku bude koruna postupně posilovat. Všichni bychom si měli přát, aby posilovala pomalu a nikoliv ve skocích.

Začnou spekulanti prodávat své sázky na korunu?

Zatím ne, pořád stále vyčkávají. Bohužel. Zdá se mi, že posílení ještě nedospělo k nějaké kritické hranici, kterou mají zakalkulovanou ve svých očekáváních, a teprve pak se začnou koruny zbavovat.

Nezapomeňte, že pořád mají v rukou dva tisíce miliard české měny. To je to, co vydala Česká národní banka na intervence. A to mají investoři a české a zahraniční banky ve svých rukou. My za to máme eura a dolary ve svých rezervách.

Jaký vidíte celkový potenciál pro posílení?

Navrátili jsme se k normálnímu stavu, že měna země dostihující ty vyspělejší posiluje. Nebude posilovat o čtyři procenta ročně. Bude to poněkud pomalejší. Jsme ale normální země, která je v procesu dohánění.

Jsme na 86 procentech průměru EU a na 80 procentech průměru eurozóny. Jak se budeme blížit průměru, tak bude koruna stále posilovat, ale pomalejším tempem, než které jsme mohli pozorovat v minulém desetiletí.

Může posílená koruna oddálit zvyšování úrokových sazeb?

Domnívám se, že rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb bude záležet nejen na posilování koruny, ale i na dalších faktorech. Vždy při rozhodování bankovní rady hraje roli více faktorů. Například nebezpečí realitní bubliny. To je, myslím, dosti závažná věc. Centrální banka může zvýšit úrokové sazby a tím zdražit hypotéky.