Svět posílení koruny nečeká. Bránit mu mají spekulanti

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

kurzovní lístek
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Budova ČNB
4
Fotogalerie

Průměr z více než čtyř desítek prognóz počítá s tím, že česká měna do konce roku zpevní o 2,2 procenta. Konec letošního roku může zastihnout českou měnu ve stejné síle, jako byla na jeho počátku, tedy při kurzu 27 korun za euro. 

Je to alespoň nejčastější z odhadů 42 světových bank a brokerů, s jejichž prognózami pracuje agentura Bloomberg. Hodnotu koruny na úrovni kurzového závazku ČNB věští hned desítka ekonomů. V průměru počítají prognózy velkých hráčů ze světa financí s kurzem 26,40 koruny za euro, což odpovídá posílení o zhruba 2,2 procenta. Škála odhadovaných kurzů koruny se pohybuje od 25 po 27,40 koruny za euro, s oslabením měny počítají pro závěr roku pouze dva odhady.

„Očekávání švýcarského posílení na koruně a spekulace na toto posílení nakonec způsobí, že k žádnému posílení nedojde. Alespoň několik let. Posílení budou bránit spekulanti. Už nyní mají nainvestován zhruba bilion korun. Roční přirozená poptávka plynoucí z přebytku obchodní bilance přitom činí ročně necelých 150 miliard, spekulanti tak budou čekat mnoho let, než od nich jejich koruny někdo koupí,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil s tím, že krátkodobé výkyvy kurzu koruny budou přesto značné.

„Koruna po svém uvolnění nutně nemusí markantněji posílit,“ připomíná v úterním reportu podle agentury i ekonomka londýnské pobočky Bank of America Mai Doanová. Nejvíce odhadů sázejících na silnější domácí měnu počítá podle Bloombergu se silvestrovským kurzem 26,50 koruny za euro, tedy zpevněním měny o necelá dvě procenta.

Švýcarská Julius Baer pak jako jediná počítá s tím, že kurz koruny zpevní o padesát haléřů už během prvního čtvrtletí, tedy během trvání závazku ČNB. Vedle spekulantů půjdou proti silné koruně další zásahy centrální banky. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík už letos zkraje roku potvrdil, že případné nadměrné kurzové výkyvy by banku přiměly i po ukon- čení závazku k dalším intervencím se snahou oslabit korunu.