Zrychlená inflace uspíší konec intervencí ČNB, míní analytici

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Guvernér ČNB Jiří Rusnok Zdroj: Reuters, Profimedia a Blesk - Ramon Hofman

ČNB ilustrační
4
Fotogalerie

Údaje o únorové inflaci by měly podle analytiků přimět Českou národní banku, aby ukončila devizové intervence dříve než kolem poloviny roku. Podle analytiků by tak měla učinit na počátku druhého čtvrtletí. Inflace totiž podle ekonomů v dalších měsících ještě poroste a ani v delším výhledu nehrozí, že by opět klesala směrem k nule.

Meziroční inflace v únoru zrychlila růst na 2,5 procenta z lednových 2,2 procenta. Stejně jako v lednu zdražily především pohonné hmoty a potraviny. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 procenta. Meziroční inflace se tak druhý měsíc drží nad dvouprocentním inflačním cílem centrální banky.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení devizových intervencí vidí polovinu letošního roku. Rada dodala, že kurzový závazek neukončí dříve než v letošním druhém čtvrtletí.

"Rostoucí inflační tlaky budou podle našeho názoru motivovat ČNB k dřívějšímu ukončení kurzového závazku, a to zkraje druhého čtvrtletí. Za celý letošní rok očekáváme průměrnou inflaci ve výši 2,5 procenta a nelze vyloučit, že růst cen v některých měsících překoná tři procenta," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Ekonomika podle něj již začíná vykazovat známky přehřívání, na což by měla ČNB reagovat zpřísněním své měnové politiky.

"Kurzový závazek by měl být co nejdříve zrušen, jednak při současném vývoji ekonomiky nedává smysl, a navíc hrozí, že se inflace vymkne kontrole," uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Podle ní stejně tak nedávají v kontextu vývoje inflace a nezaměstnanosti žádný smysl ani nulové úrokové sazby. Růst sazeb ovšem letos neočekává.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský upozornil, že únorová inflace převýšila odhad ČNB o čtyři desetiny procentního bodu, což vytváří prostor pro ukončení režimu intervencí dřív než v polovině roku. "Rychlejší cenový růst se navíc jeví jako dlouhodobě udržitelný. Nebylo by tedy pro nás velkým překvapením, pokud by již zhruba za měsíc ČNB intervenční režim opustila," uvedl.

Ani podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka není důvod pokračovat v kurzovém závazku. "Z pohledu měnové politiky je inflace tam, kde má být. Zároveň nehrozí riziko sklouznutí zpět k riziku deflace," uvedl.

V následujících měsících přitom očekává například ekonom společnosti Roklen Michal Šoltés pokračující růst inflace, a to až k hranici tří procent. Té by měla inflace podle něj dosáhnout v červnu.

V březnu inflace podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáš Kovandy stoupne na 2,8 procenta. "Nicméně zejména ve druhém pololetí letošního roku se začne shora navracet zpět k inflačnímu cíli ČNB ve výši dvou procent. K pomalejšímu růstu cenové hladiny postupně přispěje posilování kurzu koruny po opuštění kurzového závazku," uvedl.

Ani výhled na rok dopředu podle analytika ČSOB Petra Dufka nijak nenaznačuje, že by inflace měla znovu propadnout pod cíl ČNB. "A proto není důvod prodlužovat intervenční epizodu dále za hranici prvního čtvrtletí," uvedl.