Brněnský dluhopisový fantom připravil tisícovku investorů o stamiliony

Brněnská firma v uplynulých letech vydala dluhopisy za stamiliony korun, bohužel nesplácí

Brněnská firma v uplynulých letech vydala dluhopisy za stamiliony korun, bohužel nesplácí Zdroj: Grafika e15

Vypadalo to jako geniální investice. Dluhopis měl oproti nominálu třetinovou slevu, sliboval zhruba pětiprocentní roční úrok a třeba v době prakticky neúročených spořicích účtů působil téměř jako zjevení. Zájem o něj byl samozřejmě obrovský, i proto se brněnskému podnikateli Jiřímu Slezákovi od roku 2014 podařilo v celkem čtrnácti emisích rodiny firem Reality Investing nabrat vyšší stamiliony korun. Byznys se ale zadrhl a drobným investorům zůstal v rukách balík nesplácených dluhopisů. 

Třicítka navzájem propojených firem tvořících skupinu Reality Investing nyní čelí více než dvěma desítkám trestních oznámení a momentálně se postupně hroutí do insolvencí. Lidé obeznámení se situací ve firmě se ale netají skepsí, pokud jde o šance zoufalých drobných investorů na vrácení jejich peněz. 

„V dané věci se nejedná o emise dluhopisů, které by byly zaměřeny pouze na skupinu osob určitého věku, jak to často bývá v jiných případech, kdy se emitenti zajímají pouze například o lidi důchodového věku,“ vysvětluje právnička Nikola Frýdlová z advokátní kanceláře Petráš Rezek zastupující některé z věřitelů.

Podle ní je spektrum věřitelů z řad drobných investorů neobyčejně široké i početné. „Počet poškozených věřitelů v dané kauze je dost vysoký a přesahuje číslovku tisíc,“ dodává Frýdlová. Podle zdrojů e15 třicítka firem propojených s osobou Jiřího Slezáka aktuálně dluží věřitelům kolem 640 milionů korun. Ve skupině přitom zůstal jen nemovitý majetek v odhadní ceně mírně přesahující stovku milionů korun, který lze podle znalců zpeněžit jen za zhruba šedesát procent odhadní ceny. 

„První trestní oznámení jsem podával už před čtyřmi lety a postupně jich věřitelé podali do této chvíle čtyřiadvacet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!