Česko v karanténě. Omezení volného pohybu osob platí do konce nouzového stavu, do 30. dubna

Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.

Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.
Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček vystoupil na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Prymula bude stát v čele Ústředního krizového štábu.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.
6
Fotogalerie

Volný pohyb osob je v Česku omezen do konce nouzového stavu, tedy do 30. dubna. Termín ukončení nouzového stavu by měl být definitivní. Premiér Andrej Babiš ani ostaní ministři za ANO už nevidí důvod k jeho prodloužení, k němuž se přikláněli ministři za ČSSD. „Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat,” uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do práce, pro základní životní potřeby jako je nákup potravin, léků a drogistického zboží, nezbytné cesty za rodinou nebo do zdravotnických zařízení. Povolené jsou také cesty do přírody a parků, ale lidé by se neměli shlukovat. 

Lidé si i přes opatření mohou vyřídit také neodkladné úřední záležitosti, vyrazit do banky nebo na poštu, ovšem jen za účelem zajištění nezbytných služeb. Povoleny jsou i návštěvy lékaře nebo veterináře, případně pomoc blízkým s podobnou cestou.

Původně se vláda usnesla, že omezení pohybu osob v Česku bude platit od půlnoci 16. března do úterý 24. března. Následně omezení prodloužila do 1. dubna a pak do 11. dubna a posléze do konco nouzového stavu, o jehož prodloužení do 30. dubna rozhodla vláda 9. dubna.