Divadla, kina, zoo i posilovny. Vláda na 14 dní zakazuje činnost řady institucí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula Zdroj: ČTK / Vít Šimánek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
2
Fotogalerie

Ve vnitřních prostorech smí od pondělí probíhat aktivity do deseti osob, venku jen aktivity do 20 lidí. Na 14 dní to bude znamenat zákaz činnosti pro divadla nebo kina, zoologické zahrady nebo interiérová sportoviště. Oznámil to ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Na 14 dní budou zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů.

Omezena bude činnost restaurací. U jednoho stolu budou moci sedět nanejvýš čtyři lidé, podnikatelé v pohostinství budou muset zavřít nejpozději ve 20 hodin večer. Přísnější pravidla platí v jídelních koutcích v obchodních centrech. Zde budou lidé smět sedět nanejvýš po dvou, bude zde také muset být vypnutá wi-fi. Podle ministra zdravotnictví se tak má dosáhnout toho, aby se zde lidé „zbytečně nezdržovali“.

Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu, vždy na pět hodin. Firmám i státním podnikům ministr doporučil na dva týdny nechat zaměstnance v největší možné míře pracovat z domova.

Už od pátku platí čtrnáctidenní zákaz činnosti pro posilovny, fitness centra, vnitřní bazény či koupaliště. Opatření se týká i profesionálního sportu. „Co se týká speciálních výjimek, je možnost sehrání mezistátních zápasů, ale bez diváků a v omezeném režimu,“ uvedl Prymula.

Střídání po týdnu

Od pondělí přechází na distanční vzdělávání všechny vysoké školy, výjimkou je praktická výuka v lékařských oborech, oznámil ministr zdravotnictví Robert Plaga. Výuka na dálku se bude týkat i všech středních škol, výjimku mají opět zdravotnické obory. Na druhém stupni základních škol se budou třídy v prezenční výuce ve školách střídat po jednom týdnu, druhý týden se budou učit na dálku, dodal Plaga. Střídání žáků se nebude vztahovat na žáky nižšího stupně víceletých gymnázií. Vláda také schválila návrh na prodloužení ošetřovného kvůli koronaviru.  

Vláda se dohodla s hoteliéry na poskytnutí ubytovacích kapacit pro nakažené, kteří nemají doma takové podmínky, aby se mohli izolovat od zbylých členů domácnosti. Nepůjde ovšem o povinnost, dodal Prymula. Vlastní provoz hotelů a penzionů vláda nyní omezovat nehodlá. Podle Prymuly to aktuální situace nevyžaduje, protože v podzimní sezoně i kvůli koronaviru jsou hotely a penziony zaplněny jen z deseti až patnácti procent.

„Situace, která v těchto dnech nastala, je natolik alarmující, že jsem strategii musel změnit,“ řekl Prymula. „Narážíme na to, že opatření nejsou celoplošně uplatňována,“ dodal s tím, že mnoho lidí již vyhlášená opatření nerespektuje. Problémem podle něj nesou vysoké počty nakažených, ale rostoucí počet případů vyžadujících hospitalizaci a stále více obětí koronaviru.

Podle Prymuly se vláda snažila opatření nastavit tak, aby co nejméně zasáhla dominantní sektory ekonomiky. A podnikatele v těch oblastech, které budou omezeními poškozeny, hodlá odškodnit, dodal. Konkrétní kroky v této oblasti ale zatím vláda nepředstavila.

Úplný lockdown nelze vyloučit

Opatření budou platit 14 dní. Poté je vláda vyhodnotí a rozhodne o tom, zda je bude prodlužovat. Prymula připustil, že pokud bude počet nakažených nadále rychle narůstat, může dojit i k úplnému „lockdownu“.

Ministerstvo zdravotnictví nyní jedná s praktickými lékaři o projektu testování téměř všech obyvatel Česka. Mělo by odhalit 90 až 93 procent nakažených, současné testování totiž podle Prymuly většinu nakažených neodhalí. Při plošném testování by se nepoužívaly nyní nasazované PCR testy, ale testy takzvaně antigenní, které není nutné vyhodnocovat v laboratoři.

Vláda novými opatřeními reaguje na vývoj epidemie nemoci COVID-19, podle Prymuly o nich rozhodla jednomyslně. Premiér Andrej Babiš (ANO) se oznamování opatření na tiskové konferenci nezúčastnil.

Nárůst počtu nových případů ve středu podruhé v řadě překonal dosavadní rekord a navíc se poprvé dostal nad pětitisícovou hranici. Původně měla vláda opatření proti COVID-19 projednat v pátek, na kdy také Prymula avizoval vyhlášení zpřísněných pravidel. 

Dopoledne o strategii boje proti koronaviru mluvili s předsedy opozičních stran premiér Babiš a ministr zdravotnictví Prymula. Opozice kritizuje vládu za špatnou komunikaci o přijímaných opatřeních.