Zdravotní klauni rozdávají radost i v karanténě, klaunují přes internet

Virtuální klauniáda ve FN Motol, krátce před operací

Virtuální klauniáda ve FN Motol, krátce před operací Zdroj: Zdravotní klauni

Radost a dobrá nálada jsou v době izolace a obav z onemocnění důležitější, než kdy jindy. Organizace Zdravotní klaun tak v době karantény spustila nový program Virtuální klauniády.

Tak jako mnoho jiných subjektů musela i dobročinná organizace Zdravotní klaun hledat cestu, jak svoji službu transformovat, aby ji mohla poskytovat i v době karantény. A našla ji. Díky novému programu Virtuální klauniády se hospitalizované děti mohou se Zdravotním klaunem „tváří v tvář“ setkat a na internetu. 

Nový program dobročinné organizace, která hospitalizovaným dětem přináší radost již od roku 2001, je určen těm, kteří jsou z důvodu onemocnění dlouhodobě odděleni od kamarádů. Virtuální klauniádu rodiče jednoduše a zdarma objednají prostřednictvím formuláře na webových stránkách zdravotniklaun.cz/virtualni-klauniady. Program potom probíhá v zabezpečeném online prostředí jako videohovor.

První Virtuální klauniádu si užila Denisa, která čeká na transplantaci ledvin. Současná opatření, zahrnující zákaz návštěv, na ni dopadla zvlášť tíživě. „Se Zdravotními klauny se Deniska zná velmi dobře – byli s ní na každé dialýze. Od její maminky víme, že pro ni Virtuální klauniáda byla úžasnou psychickou vzpruhou“, přibližuje ředitelka Zdravotního klauna Kateřina Slámová Kubešová.

Co je Zdravotní klaun

Zdravotní klaun, o. p. s., je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným v oblasti zdravotnictví. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených Zdravotních klaunů. Ti pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 7 domovů pro seniory a 2 hospice. Zdravotní klaun je partnerem Red Noses International a členem European Federation of Hospital Clown Organizations.