INFOGRAFIKA: Státům během pandemie roste dluh, doufají v opakování poválečného boomu

Video placeholde

Země prvního světa se pomalu nadechují po prvotním uvolnění protiepidemických opatření. Z ekonomického pohledu je ale ty hlavní výzvy teprve čekají. Dříve či později se budou muset vypořádat se svými dluhy, které rostou do nevídaných rozměrů. Přehled nejzadluženějších státu světa najdete v automaticky spouštěném videu, stejně jako připomínku toho, jak se velmocím podařilo zvládnout své závazky po druhé světové válce. V infografice nechybí ani nastínění struktury věřitelů jednotlivých států.

Vlády ve spolupráci s centrálními bankami reagují po celém světě podobně nehledě na to, k jakému ideologickému pólu se ta která administrativa hlásí.

Všechny státy vynakládající miliardy na záchranu bojem s koronavirem umrtvených ekonomik současně doufají, že v dlouhodobějším horizontu míru jejich zadlužení sníží budoucí hospodářský růst.

V této souvislosti je důležité, aby byl nominální růst hrubého domácího produktu (reálný růst HDP + inflace) vyšší než úrokové sazby u vládního dluhu.

Tím lze mimochodem do jisté míry vysvětlit, proč je na tom třeba taková opětovně krachující Argentina s veřejným dluhem kolem 90 procent HDP výrazně hůře než největší věřitel na světě Japonsko.

Při posuzování udržitelnosti dluhu mohou hrát podobné faktory zásadní roli i v případě jiných zemí. Nadnárodní think-tank OMFIF (Fórum oficiálních měnových a finančních institucí) například došel po vyhodnocení mezinárodní finanční bilance k závěru, že Itálie je na tom pořád lépe než některé jiné státy eurozóny včetně Francie.

Specifickým případem dluhem značně obtěžkaného státu, který ale své břemeno nese stále celkem bez problémů, jsou Spojené státy americké. Těží z toho, že dolar je pořád hlavní světovou rezervní měnou. Poptávka po amerických dluhopisech ani v dobách velkého zadlužení USA neupadá. Hlavní ekonomický poradce prezidenta Donalda Trumpa navíc vyjádřil přesvědčení, že HDP Spojených států by mohl příští rok vzrůst historicky nejvyšším tempem.