Vítězové a poražení mezi korporátními obry: Jak si stojí Johnson & Johnson nebo Visa?

Charging Bull u Wall Street, ilustrační foto

Charging Bull u Wall Street, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Největší on-line obchod na světě nikdy neměl vyšší tržní hodnotu než letos. Od začátku roku vzrostla o třetinu. Amazon ve Spojených státech nabírá desítky tisíc nových pracovníků, tržby mu rostou díky přesunu nákupů na internet.
Zakladatel Amazonu, nejbohatší muž planety Jeff Bezos, s úspěchem své firmy letos značně rozšířil své jmění. Zbohatl o 23 miliard dolarů a celková hodnota jeho majetku dosahuje podle agentury Bloomberg 139 miliard dolarů.
Alphabet, provozovatel vyhledávače Google, za svou hodnotou z přelomu roku mírně zaostává, nedávno ale potěšil investory nad očekávání dobrými výsledky za první kvartál. Celkové příjmy společnosti stouply meziročně o 13 procent na 41,2 miliardy dolarů. To je sice nejslabší růst za pět let, přesto je výsledná cifra o zhruba miliardu vyšší než odhadovali analytici podle průzkumu firmy Refinitiv.
Nad očekávání se ve čtvrtletí dařilo i Microsoftu. Softwarová firma zvýšila čistý zisk meziročně o 22 procent na 10,75 miliardy dolarů, příjmy jí vzrostly o 15 procent na více než 35 miliard dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 33,66 miliardy dolarů. Na snímku šéf Microsoftu Satya Nadella.
Hodnota společnosti Johnson and Johnson dosáhla minulý týden historického maxima. Jedna akcie vyšplhala až na 155 dolarů. Americká firma vyrábí mimo jiné zdravotnické prostředky a toaletní a hygienické zboží. Jde o produkty, které jsou nyní potřeba naléhavěji než kdykoliv jinde.
12
Fotogalerie

Boj proti pandemii koronaviru tvrdě zasáhl globální byznys. Mezi dvaceti firmami s největší tržní kapitalizací na světě lze přesto najít i takové, jejichž hodnota v posledních měsících vyšplhala na nové rekordy. Případně se jim aspoň přiblížila. Jiné obří společnosti nicméně na krizi doplatily a cena jejich akcií za údaji z počátku letošního roku zaostává. Přehled pěti dosavadních korporátních vítězů a pěti poražených najdete ve fotogalerii.

Kvůli masivním intervencím centrálních bankéřů lze brát vyšší cenovku akcií jako důkaz finančního úspěchu firmy s jistou rezervou. Podle průzkumu pro švýcarskou UBS Global Wealth Management je z pohledu většiny nejbohatších investorů nynější cena akcií obecně příliš vysoká.

Zhodnocení korporací jako Amazon během pandemie koronaviru nicméně poukazuje na trend, který podle agentury Bloomberg koronakrize ještě zesílí.

Prohlédněte si fotogalerii s výpisem největších firem světa, jejichž hodnotu krize ovlivnila nejvíce:

Silní hráči se díky ní prý stanou ještě silnějšími, zatímco střední podniky sotva přežívají, podobně jako provozovatelé kamenných prodejen. A pokud jde o start-upy, stavební kameny konkurenceschopné ekonomiky? Ty postupně přestávají existovat, píše Bloomberg.

„Když systém prodělává šok – například finanční krizi nebo válku – jedním z důsledků je úpadek nejslabších firem,“ popisuje profesor univerzity v Michiganu Daniel Crane. „Obávám se, že svět, co přijde po pandemii, bude typický mimo jiné vynucenou konsolidací trhu,“ dodal akademik. Podle Bloombergu se americký trh už před propuknutím pandemie potýkal s nárůstem vlivu oligopolů a úpadkem konkurence.