Kostely se znovu otevřou. Na začátku června budou bohoslužby již bez omezení počtu účastníků

Mše v době pandemie

Mše v době pandemie Zdroj: Reuters

Kostel v době pandemie
Mše v době pandemie
Mše v době pandemie
Mše v době pandemie
Mše v době pandemie
6
Fotogalerie

Stát zřejmě umožní od 27. dubna za určitých podmínek konání veřejných bohoslužeb a náboženských obřadů. 

Premiér Andrej Babiš uvedl pro Rádio Z, že podle jeho návrhu by se bohoslužby zpočátku mohly konat za účasti nejvýše 15 osob, od 11. května třiceti a od 25. května maximálně padesáti lidí, a to za dodržení hygienických pravidel či rozestupů platných kvůli šíření koronaviru. Od 8. června by už akce v kostelech neměly být omezeny počtem účastníků. Premiér řekl, že návrh projednal s kardinálem Dominikem Dukou i náměstkem ministra zdravotnictví, epidemiologem Romanem Prymulou, jednat o tom bude ještě vláda.

Kabinet v úterý představil harmonogram postupného uvolnění zákazů a omezení služeb a aktivit, později Babiš připustil, že na obnovení bohoslužeb zapomněli. Šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve řekl, že tuto věc přinese na vládu jako podnět. Ministři budou formou videokonference jednat dnes odpoledne.

Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference se tento týden obrátily na premiéra, představitele vlády a krizový štáb s žádostí, aby se mohly konat veřejné bohoslužby při zachování preventivních opatření.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se letos slavily ve zvláštním režimu Velikonoce, hlavní křesťanské svátky. Lidé je trávili doma, sledovali bohoslužby on-line a nemohli navštěvovat chrámy k tradičním setkáním.