Nájemci obchodů mohli dostat pět miliard. Dosáhnou ale jen na půlku podpory

Obchodní centrum

Obchodní centrum Zdroj: E15 Michael Tomeš

Na výplatu obchodníkům, kteří si pronajímají komerční prostory, půjde z programu Covid-nájemné nanejvýš 2,6 miliardy korun. Podstatná část nájemců na podporu z nejrůznějších příčin nedosáhne. Pět miliard korun vyčleněných na program tak nebude ani zdaleka utraceno.

„K 30. září, tedy poslednímu dni, kdy bylo možné žádost o dotaci z programu Covid-nájemné podat, přišlo 18 720 žádostí za 2,6 miliardy korun,“ uvedl za ministerstvo průmyslu a obchodu Marek Vošahlík. Rezort teď podle něho o žádostech rozhoduje, a pokud je schválí, vyplatí je.

Nájemce musel nejprve uzavřít s pronajímatelem dohodu o poskytnutí třicetiprocentní slevy a zároveň zaplatit padesát procent nájmu za uplynulé tři měsíce a k tomu DPH ze sedmdesáti procent celkového nájmu. Pak teprve mohl žádat o příspěvek a pronajímateli měl doplatit dvacet procent z celkové sumy.

„O slevu požádalo zhruba 50 až 65 procent nájemců,“ uvádí David Pažitka, manažer působící v retailu přes dvacet let. Největší skupinu, která ze žádostí vypadla, tvoří obchody, jež mohly být i za jarního uzavření ekonomiky otevřené. Byly to hlavně nejrůznější prodejny potravin, lékárny, drogerie, telekomunikační operátoři či směnárny. „To, že zákazníci nechodili, je druhá věc,“ dodává Pažitka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!