Nejvyšší kontroloři: Stát kupoval roušky a respirátory chaoticky

Příchod pandemie podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nikdo neočekával a situaci podcenily všechny státy.

Příchod pandemie podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nikdo neočekával a situaci podcenily všechny státy. Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Vnitro muselo koupit pomůcky rychle, uvedl ministr Jan Hamáček (ČSSD) k výtkám NKÚ.
„Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.
Od roku 2011 do začátku epidemie loni na jaře ministerstvo zdravotnictví podle NKÚ neaktualizovalo Pandemický plán ČR, zjistil NKÚ vedený Miloslavem Kalou.
4
Fotogalerie

Zmatek a následné značné rozdíly v ceně i kvalitě provázely státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci COVID-19. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky dnes úřad zveřejnil.

Zmatky v nákupech byly podle NKÚ vyvolány i tím, že ministerstva zdravotnictví a vnitra měla vlastní nákupní týmy, které nespolupracovaly. Vnitro muselo koupit pomůcky co nejrychleji, reagoval v tiskovém prohlášení ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na výtky NKÚ. Nákupů se podle něj vnitro ujalo, protože ministerstvo zdravotnictví to samo nezvládalo.

„Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání. Cílem naší kontroly je poučit se. Doufám proto, že informace, s nimiž NKÚ přichází, budou skutečně využity a napomůžou k tomu, aby nás v budoucnu podobné události nezaskočily, abychom byli připraveni rychle, smysluplně a zároveň hospodárně reagovat,“ uvedl k výsledkům kontroly prezident NKÚ Miloslav Kala.

Od roku 2011 až do začátku epidemie loni na jaře ministerstvo zdravotnictví podle NKÚ neaktualizovalo Pandemický plán ČR. Za stejnou dobu se také neměnily ani státní pohotovostní zásoby ochranných pomůcek a materiálu. V krátké době pak musel stát kvůli šíření covidu-19 nakoupit miliony roušek, respirátorů, rukavic a brýlí nebo testů na koronavirus.

Od 1. ledna do 31. srpna 2020 za pomůcky a materiál ministerstva zdravotnictví a vnitra zaplatila podle NKÚ 8,5 miliardy korun včetně dopravy a souvisejících služeb. Vnitro kupovalo respirátory FFP3 za cenu 60 až 422 korun za kus.

Příchod pandemie podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nikdo neočekával a situaci podcenily všechny státy. Reagoval tak na zjištění NKÚ, že státní nákupy pomůcek kvůli covidu provázel chaos. Podle Babiše v NKÚ „objevili Ameriku“.