Paralýza aerolinek. Lufthansa se zbavuje Germanwings a odstavuje na čtyřicet strojů

Ilustrační foto (Airbus A319 aerolinek Germanwings)

Ilustrační foto (Airbus A319 aerolinek Germanwings) Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Germanwings
Lufthansa dočasně odstavuje svoje největší letouny Airbus A380
Pandemie koronaviru zasadila drtivou ránu aerolinkám, které musely uzemnit tisíce letadel.
4
Fotogalerie

Největší německá i evropská letecká společnost Lufthansa v úterý oznámila, že ukončí provoz svých nízkonákladových aerolinek Germanwings. Očekává, že letecké odvětví se může z krize vyvolané šířením koronaviru dostávat celé roky. Lufthansa snižuje kapacitu na letištích v Mnichově a Frankfurtu a odstavuje na čtyři desítky strojů.

Vedle toho, že končí Germanwings, budou u jejich sesterských nízkorozpočtových aerolinek Eurowings radikálně sníženy dálkové lety.

„Bude trvat měsíce, než budou celosvětová omezení cestování zcela zrušena, a roky, než se celosvětová poptávka po leteckém cestování vrátí na úroveň před krizí,“ uvedla Lufthansa.

Eurowings se zmenší flotila o deset Airbusů A320. Lufthansa letecký park zredukuje i dalším dceřiným společnostem, Austrian Airlines a Brussels Airlines. Celá skupina měla před krizí přes 700 letadel.

Podobně jako ostatní aerolinky, které kvůli paralýze leteckého cestování přišly o tržby, si Lufthansa snaží udržet hotovost. Společnost jedná s vládami Německa, Rakouska a Belgie o státní pomoci. Podle agentury Bloomberg je pod čím dál větším tlakem přijmout skutečnost, že část podílu v aerolinkách bude výměnou za pomoc vlastnit německý stát.

„Je to první velká letecká společnost, která řekla pravdu o výhledu poptávky,“ konstatoval analytik společnosti Bernstein Daniel Roeska s ohledem na restrukturalizaci Lufthansy.