Šíření nákazy oslabuje. Vláda zmírňuje některá opatření

Zhruba po měsíční pauze kvůli opatřením proti koronaviru se do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd. Roušky nosí povinně i při vyučování.

Zhruba po měsíční pauze kvůli opatřením proti koronaviru se do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd. Roušky nosí povinně i při vyučování. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
2
Fotogalerie

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES, podle kterého se v Česku mění opatření proti COVID-19, kleslo kleslo k dnešku ze 62 na 57 bodů. Dostalo se tak do třetího stupně. Některé restrikce zmírňují.

Za neděli mělo pozitivní test na koronaviru 1509 lidí, nejméně od 28. září. Proti minulé neděli je to o čtyři stovky méně. Pozitivní testy mělo od března přes 492 tisíc lidí, čtyři pětiny se vyléčily a 7196 pacientů s nálezem koronaviru zemřelo. Aktuálně se s nemocí potýká asi 87 tisíc lidí, nemoc má většinou mírný průběh. Vyplývá to s dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Příčinou snížení skóre je podle ministerstva zdravotnictví pokles relativní pozitivity testů. „Další dny ukážou, zda bude tento vývoj trvat, nebo zda jde o výkyv jednoho dne ovlivněný víkendovými hodnotami,“ uvedla Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva. Denní podíl pozitivních testů se podle dat ministerstva drží sedm dní zhruba mezi 21 a 25 procenty.

Šíření nákazy v posledních zhruba dvou týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15 tisícům, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil šest tisíc. Vláda proto v pátek rozhodla, že země se ode dneška v systému PES posune z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého i formálně.

Ode dneška tak v Česku zmírňují některá omezení, která vláda proti šíření koronaviru zavedla. Povoleno je venku i uvnitř shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení začíná od 23:00 místo současných 21:00. Do 23:00 se může prodloužit také otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, dál je zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

S poklesem nových případů ubývá i hospitalizovaných s nemocí COVID-19, v sobotu bylo v nemocnicích 5421 pacientů, o 680 méně než v pátek. Ve vážném stavu bylo 839 lidí.

Čtyři stupně hodnocení

Systém PES hodnotí vývoj epidemie podle čtyř kritérií. Výpočet vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na sto tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci. Roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle výše skóre je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření. Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 76 bodech.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit nebo zpřísnit.