Škodě Auto prudce klesl provozní zisk

Produkce Škody Auto

Produkce Škody Auto Zdroj: profimedia

Škoda Kamiq 1.0 TSI
Škoda Kamiq 1.0 TSI
Škoda Kamiq 1.0 TSI
Škoda Kamiq 1.0 TSI
Škoda Kamiq 1.0 TSI
17
Fotogalerie

Automobilce Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk o 25,1 procenta na 307 milionů eur (8,3 miliardy korun).

Příčinou je nižší objem prodeje, vývoj směnných kurzů a také výdaje související s emisemi. V tiskové zprávě o hospodářských výsledcích koncernu to uvedla mateřská společnost Volkswagen.

Tržby se ve čtvrtletí snížily o dvě procenta na 4,8 miliardy eur (130,5 miliardy korun).

Vysoká poptávka byla po modelech Scala a Kamiq. Mladoboleslavská Škoda prodala od ledna do března 237 tisíc aut, což je o 13,7 procenta méně než ve stejném období loni.

Automobilka Škoda obnovila v pondělí výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Odstávka kvůli pandemii způsobené koronavirem trvala téměř šest týdnů.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Firma loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut a má téměř 39 tisíc zaměstnanců, z toho v Česku téměř 34 tisíc lidí. Škoda je nejprodávanější značkou na českém trhu, kde se její podíl blíží 40 procentům.