Bitcoin před půlením sílí a výsledky Alphabetu byly nad očekávání dobré

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Alphabet překonal očekávání analytiků

Čistý zisk majitele internetového gigantu Google se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o necelá tři procenta na 6,84 miliardy dolarů (zhruba 172 miliard korun). Celkové příjmy společnosti stouply o 13 procent na 41,2 miliardy dolarů. To podle agentury AP představuje kvůli pandemií oslabeným příjmům z reklamy nejslabší růst za téměř pět let, přesto však příjmy společnosti překonaly očekávání analytiků o zhruba miliardu dolarů.

Další akciový růst?

Slušné hospodářské výsledky Alphabetu povzbudily investory. Futures na akcie z technologického indexu Nasdaq značí růst o téměř 1,5 procenta. Širší index S&P 500 by měl po zahájení obchodování posílit o 1,2 procenta.

Naděje pro Španělsko

K životu v „novém normálu“ se chce opatrně vrátit i jedna z pandemií nejzasaženějších zemí světa – Španělsko. Většina omezení by se měla uvolnit během následujících osmi týdnů. Premiér Pedro Sanchez ale dodává, že školy zůstanou zavřeny až do září. Každá provincie se bude navíc při rozvolňování řídit svým vlastním tempem.

Eurokomisaři budou jednat o pomoci státům EU

Debata o parametrech oživení evropské ekonomiky po koronavirovém výpadku čeká dnes Evropskou komisi.

Členové unijní exekutivy budou jednat o chystaném návrhu příštího sedmiletého rozpočtu, s nímž má být spojen i podpůrný fond požadovaný členskými zeměmi. Německá šéfka EK Ursula von der Leyenová dala minulý týden najevo, že by příští rozpočet mohl v zájmu investic do zasažených odvětví nabobtnat z dříve navrhovaných 1,1 procenta hrubého národního důchodu EU až ke dvěma procentům.

Kryptoměnám se daří

Cena bitcoinu pokračuje v růstu, za posledních 24 hodin přidala přes dvě procenta a jedna virtuální mince stojí téměř 7900 dolarů. To je nejvyšší hodnota za šest týdnů. Spekulanty žene vidina blížícího se takzvaného halvingu (půlení), kdy výrazně klesne nabídka nových bitcoinů na trhu.