V Praze budou i po rozvolnění povinné roušky v metru

Povinnost nosit roušky v pražském metru bude platit i nadále

Povinnost nosit roušky v pražském metru bude platit i nadále Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Povinnost nosit roušky v MHD v Praze stále platí.
V pražské MHD povinně se zakrytými ústy a nosem.
V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
V pražské MHD povinně se zakrytými ústy a nosem.
5
Fotogalerie

V hlavním městě zůstanou kvůli riziku šíření koronaviru i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při hromadných akcích ve vnitřních prostorách, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Roušky zůstanou po rozvolnění povinné také v Moravskoslezském kraji, kde se v poslední době objevila lokální ohniska nemoci covid-19 způsobované koronavirem.

Od 1. července budou moci lidé ve většině republiky odložit roušky. Ochrana úst a nosu zůstane plošně povinná už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V Praze budou muset lidé nosit roušky také v metru a na vnitřních hromadných akcích s účastí nad sto lidí.

„Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Praha má po Moravskoslezském kraji druhý nejvyšší absolutní počet potvrzených případů covidu-19 a také druhý největší podíl případů na počet obyvatel od začátku epidemie. V Praze bylo dosud zaznamenáno přes 2500 nakažených, tedy asi 189 případů na každých sto tisíc obyvatel.

V poslední době rostl počet nakažených v Praze jen mírně. Za posledních sedm dní připadá na každých sto tisíc obyvatel města jen zhruba šest nových případů, zatímco na Karvinsku v Moravskoslezském kraji je to 183 případů na sto tisíc obyvatel.

Právě Moravskoslezský kraj je dalším regionem kromě Prahy, kterého se nebude plně týkat rozvolňování opatření.