Veletrh Schola Pragensis 2020 bude poprvé online a v režii středoškoláků

Interaktivní studium historie po síti

Interaktivní studium historie po síti Zdroj: E15 Michal Nosek

Jubilejní 25. ročník veletrhu Schola Pragensis bude poprvé v historii pouze online. Přehlídka pražských středních a vyšších odborných škol se letos nemůže kvůli pandemii koronaviru pořádat v tradiční prezenční formě, proto se celý veletrh přesunul na internet.

Uchazeči o vzdělávání na středních školách a uchazeči o vyšší odborné studium najdou veškeré informace na nové webové adrese www.scholapragensis.online, která bude spuštěna v den zahájení online veletrhu. S technickou přípravou i obsahem přitom pomáhají výhradně středoškoláci. Událost slavnostně zahájí 26. listopadu živý online přenos a vysílání potrvá až do soboty 28. listopadu.

Letošního 25. ročníku veletrhu vzdělávání Schola Pragensis se zúčastní 140 škol a institucí. Veletrh bude poprvé zcela online a jeho web bude i po skončení vysílání 28. listopadu stále aktivní a fungovat až do konce února příštího roku. Celá událost bude zahájena již 26. listopadu na stránkách www.scholapragensis.online.

Zájemci o tradiční veletrh se i letos navzdory protiepidemickým opatřením mohou těšit na bohatý program složený z rozhovorů, podcastů i textů o tom, jak vybrat správnou střední školu či jak zvládnout testy přijímací zkoušky. Každá střední škola se na nových webových stránkách Scholy Pragensis bude prezentovat takzvanou Kartou školy, která bude obsahovat informace o vyučovaných oborech, průvodní video a fotogalerii. V neposlední řadě veletrh Schola Pragensis prezentuje i jedinečné školy na území České republiky či česko-německé bilingvní gymnázium působící v německé Pirně.

Pražský magistrát svěřil organizaci letošní Scholy Pragensis skupině absolventů a středoškoláků ze Smíchovské střední průmyslové školy v Praze 5. Ti několik měsíců pracovali na tvorbě webových stránek veletrhu, jejich obsahu, včetně sociálních sítí, a také pomáhali středním školám s naplněním jejich informačních karet. Zároveň vymysleli program živého vysílání, které budou zajišťovat po technické, produkční i moderátorské stránce.

Veletrh vzdělávání je určen zejména žákům základních škol, jejich rodičům a ostatním zájemcům o studium na středních školách všech typů. Školy zřizované hlavním městem Prahou i jinými subjekty zde prezentují nejen své instituce, ale i výsledky své práce, a to jak v oblasti pedagogické, tak i v oblastech zájmových činností. Potencionální zájemci o studia na vybrané škole se mohou tak přesvědčit, co daná škola nabízí, a mají i možnost porovnání s jinými školami na jednom místě.

Kromě prezentace škol na internetu mohou všichni zájemci o vzdělávání v pražských školách stahovat zcela novou aplikaci pro mobilní telefony s operačním systémem Android i iOS. Aplikace obsahuje informace o vzdělávací nabídce jednotlivých vystavovatelů – škol, ale také dalších institucí působících v Praze.