Web s přehledem odběrových míst na COVID-19 získal ocenění

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib Zdroj: Michael Tomeš, E15

Webová stránka covid.praha.eu vyhrála ve speciální kategorii COVID-19 soutěže „Společně otevíráme data 2020“, kterou pořádá Nadace OSF. Ocenění online převzal primátor hlavního města v rámci konference Civic Tech Open: Občanský sektor digitálně. 

Webové stránky nabízejí přehled o nejbližších volných termínech testování na COVID-19 na území Prahy, a jsou navíc propojeny s rezervačními systémy jednotlivých odběrových míst. Uživatelé zde najdou nejen informace o odběrových místech v hlavním městě, ale i ve Středočeském kraji.Od října, kdy byla spuštěna, zaznamenala téměř 200 tisíc zobrazení.

Portál je určen všem zájemcům o testování se žádankou i pro samoplátce. Stránky se podařilo spustit díky spolupráci týmu datových analytiků platformy Golemio, odboru bezpečnosti Magistrátu hl. m. Prahy a společnosti Sator IT consulting, která zdarma poskytla data, na základě kterých bylo možné v rekordně krátkém čase přidat i rezervační termíny z odběrových míst ve středních Čechách. Časy, které osoby stráví v odběrovém místě, jsou aktualizovány každé dvě hodiny, ostatní informace okamžitě v případě zjištění změny.

Na vývoji spolupracovala datová platforma Golemio s komunitou dobrovolníků česko.digital, kteří i nadále pomáhají s rozvojem webu. Pokračuje také spolupráce se společností Sator IT consulting na předávání dat. Aplikace už od začátku funguje jako open source a data jsou volně k využití.