Bez připomínek: Americký regulátor je blízko vyhlášení bitcoinové revoluce

Cena bitcoinu zdolává dlouho nevídané milníky

Cena bitcoinu zdolává dlouho nevídané milníky Zdroj: Midjourney

Firmy, které chtějí spustit spotové bitcoinové investiční fondy obchodované na burze (ETF), dosáhly zásadního pokroku při získávání souhlasu amerických regulačních orgánů, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Pracovníci Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) doporučili několika burzám a emitentům, aby do pátku předložili konečnou verzi klíčového dokumentu, známého jako 19b-4 filings. Podle zdroje Bloombergu pracovníci SEC navíc neměli po posledních změnách k dokumentům několika firem žádné další připomínky a budou o předložených žádostech hlasovat už příští týden.

Komise v posledních letech zamítla několik žádostí o spuštění ETF na spotový bitcoin s odůvodněním, že trh s kryptoměnami je náchylný k manipulaci. V posledních měsících ale sílí signály, že regulační orgány jsou připraveny povolit alespoň několik ze 13 navrhovaných fondů. Tyto fondy by otevřely trh s bitcoiny dalším milionům uživatelů a přilákaly miliardové investice.

Kromě podání 19b-4 potřebují emitenti také schválení SEC pro konečné verze svých podání S-1, které slouží jako prospektové dokumenty pro ETF. SEC stanovila termín pro aktualizované S-1 na pondělí, osmou ráno washingtonského času (14 hodin středoevropského času). Pokud budou schváleny dokumenty 19b-4 i S-1, s ETF by se mohlo začít obchodovat již následující pracovní den, píše Bloomberg.

Nejstarší a největší kryptoměna bitcoin v úterý překonala hranici 45 tisíc dolarů (přes milion korun), a byla tak nejvýše od dubna 2022. Nadále ale zůstává daleko od rekordního maxima v blízkosti 69 tisíc dolarů, kterého se dotkla v listopadu 2021. Loni bitcoin posílil o 156 procent, což byl jeho nejlepší výkon od roku 2020. Dnes krátce po osmé ráno podle specializovaného serveru CoinDesk ztrácí 0,6 procenta na zhruba 43 600 dolaru.

"V příštích týdnech a měsících díky 'ETF revoluci' očekávám další silný růst přes hranici dosavadního maxima 69 tisíc dolarů z listopadu 2021," řekl ředitel obchodníka Bit.plus Martin Stránský. Rostoucí zájem je podle něj vidět i na objemu nákupů krypta, které Češi na přelomu roku uskutečnili. Kryptoměnám obecně nahrává i očekávání, že začnou klesat úrokové sazby. To by mohlo podle analytiků vylepšit náladu vůči kryptoměnám, kterými otřásly předchozí krachy FTX a neúspěch některých kryptoměnových firem v uplynulých letech.